Apple priprema najmoćniji čip M-serije dosad: M3 će imati lude performanse

Apple je svojim prvim M čipom napravio revoluciju na tržištu, a čini se kako bi novom verzijom to mogao ponoviti.

Branimir Vorša | 15.05.2023. / 14:46

Apple prijenosna računala
Apple prijenosna računala (Foto: Afp)

U Appleu trenutno rade na testiranju i poboljšanju nadolazećeg M3 čipa, kojim bi se ostvarile još bolje performanse, ponajprije dodavanjem više jezgri CPU-u i GPU-u. Ta nova nadogradnja ujedno je i najveća na bilo kojem čipu Appleove M-serije.

Appleov M3 čip trebao bi biti puno bolji od prethodno serije M2, uključujući njezine pojačane verzije, M2 Pro i M2 Max. Nagađa se da će taj čip biti rađen na 3-nanometarskoj tehnologiji i očekuje se da će već zbog toga imati bolje performanse.

Apple Appleovi inženjeri 7 godina radili su na novom uređaju, a sljedeći mjesec napokon će ga prikazati javnosti

Prema trenutno dostupnim informacijama, Appleov M3 čip imat će čak 12-jezgreni CPU i 18-jezgreni GPU te 36 GB RAM-a. Već sama radna memorija (RAM) čipa bolja je u usporedbi s verzijom M2 Pro. Testiranja koja se sad provode pokazala su da je glavni procesor na čipu sastavljen od šest visoko učinkovitih jezgri koje su zadužene za najintenzivnije zadatke te šest učinkovitih jezgri koje se uključuju kad je za operacije potrebno manje snage. Iako u Appleu službeno šute o tome kad bi M3 mogao ugledati svjetlo dana, analitičari očekuju da bi se to moglo dogoditi već krajem ove ili početkom 2024. godine.

Prema pisanju portala 9to5 Mac, smatralo se da će M3 prvo stići na MacBook Air 15 inča te da će kasnije i druga računala dobiti M3, ali njegovu Pro verziju. Drugim riječima, očekuje se da Apple poboljša performanse uređaja dovođenjem M3 čipa na sve svoje hardverske platforme.

M3 čip će i dalje proizvoditi Appleov dugogodišnji partner, TSMC, a koristit će već spomenutu, najnoviju 3-nanometarsku tehnologiju za njegovu proizvodnju.

Izvor: Tech Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti