Apple priprema velike promjene za najjeftiniji model iPhonea

Najjeftiniji model bit će baziran na iPhoneu 14, a imat će i USB-C priključak.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.09.2023. / 09:23

iPhone (Foto: Afp)

Kao i uvijek kada je u pitanju Apple, ubrzo nakon predstavljanja njihove posljednje generacije pametnih telefona, mrežom su počele kružiti glasine oko novih modela iPhonea na kojima kompanija radi i koje će predstaviti u budućnosti. Sljedeće godine u rujnu očekujemo modele iz serije iPhone 16, no pored ta četiri uređaja Apple navodno razvija i još jedan uređaj - novi model iz svoje najpristupačnije serije SE.

Apple logo Ako su glasine istinite, ljubitelji Applea mogli bi navaliti na ovaj uređaj

Iako se jedno vrijeme govorilo o tome kako bi Cookova kompanija u potpunosti mogla odustati od ovih telefona, čini se kako su ipak promijenili mišljenje te rade na razvoju četvrte generacije ovog modela. A taj bi uređaj trebao donijeti velike promjene u odnosu na prethodne modele.

Naime, dok su dosadašnji uređaji iz ove serije imali zastarjeli dizajn i ekran manjih dimenzija, SE4 bit će baziran na prošlogodišnjem modelu iPhone 14. Dijagonala ekrana na ovom modelu trebala bi iznositi 6,1 inča, a bit će riječ o OLED ekranu na kojem bi se u vrhu trebao nalaziti hardverski urez s kamerom i senzorima za Face ID koji će napokon zamijeniti zastarjelu tipku Touch ID za otključavanje uređaja.

Ono što je gotovo sigurno je da će i ova generacija iPhonea imati USB-C priključak, kako to nalaže novi zakon Europske unije, a zanimljivo je kako se spominje i jedna nova opcija koja je predstavljena s posljednjim modelima iPhonea - akcijska tipka. Ta tipka mijenja dosadašnju tipku za stišavanje tona na telefonu i korisnici je sada mogu koristiti za različite akcije na telefonu poput aktiviranja kamere, svjetla itd.

Jedna stvar koju Apple, čini se, neće mijenjati u odnosu na prethodne modele, a trebala bi biti jedna od značajnijih razlika između skupljih modela i iPhone SE jest stražnja kamera. Dok iPhone 14 ima dvije stražnje kamere, a iPhone 14 Pro 3 stražnje kamere, model SE trebao bi imati samo jednu kameru i najvjerojatnije će biti riječ o 48 MP senzoru.

iPhone 14 Pro Max i iPhone 14 Pro Jeste li iznenađeni? Ovo je najprodavaniji telefon na svijetu u prvoj polovici 2023.

Još nije poznato kada bi se ovaj telefon mogao pojaviti na tržištu. Navodno je još u ranoj fazi razvoja, što znači da su moguće promjene u njegovom dizajnu i hardveru, ali i da se u prodaji neće pojaviti tako skoro.

Izvor: Mac Rumors

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti