Apple razvija 'živčani motor' za bolju umjetnu inteligenciju

Apple umjetnu inteligenciju, nakon Siri, planira razvijati pomoću čipova.

B.F.M. | 27.05.2017. / 07:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Čini se kako se Apple okrenuo razvoju umjetne inteligencije. Prema informacijama koje su se pojavile u medijima, Apple radi na procesoru posvećenom obavljanju zadatka koji su vezani isključivo uz umjetnu inteligenciju. Čip, koji je unutar kompanije poznat kao 'Appleov živčani motor', omogućio bi da uređaji obavljaju zadatke koje inače obavljaju korisnici, poput prepoznavanja lica ili glasa. Apple je, kao i do sad, ove navode odbio komentirati.

Inženjeri u Apple natječu se s Amazonom i Alphabetom u utrci za dominaciju nad rastućem području umjetne inteligencije. Iako je Siri Appleu dala ranu prednost, konkurenti su od tada počeli agresivnije razvijati umjetnu inteligenciju, poput Amazonovog 'Echoa' i Googlevog 'Kućnog digitalnog pomoćnika'. Razvijanje procesora ovog tipa Appleovim uređajima omogućilo bi obavljanje naprednijih zadataka.

"Dvije tehnologije na kojim Apple temelji svoja buduća ulaganja ovise o umjetnoj inteligenciji", rekao je Gene Munster, bivši analitičar Applea, te zaključio da je "u središtu proširene stvarnosti i automobila koji se voze sami, umjetna inteligencija."

Poboljšanje performansa

Appleovi uređaji zadatke povezane uz umjetnu inteligenciju trenutačno obnašaju pomoću dva različita čipa: jednim procesorom i jednim grafičkim čipom. Novi čip omogućio bi Appleu da te zadatke prebaci na modul koji je posebno dizajniran za njih, te time poboljšaju performanse baterije.

Ovaj čip također je dizajniran kako bi s vremenom poboljšao hardver uređaja, a kompanija ga planira integrirati u mnoge od svojih uređaja, uključujući iPhone i iPad. Apple je navodno testirao prototipe iPhona koji sadrže čip, ali još uvijek nije jasno hoće li se čip moći koristiti prije kraja ove godine.

Apple konferencija

Apple bi na svojoj godišnjoj konferenciji, koja se održava u lipnju, mogao predstaviti neke od svojih napredaka na području umjetne inteligencije. Na istoj konferencije, Apple planira predstaviti iOS 11, svoj novi operativni sustav za iPhone i iPad, koji sadrži novo sučelje. Apple će također predstaviti svoj novi ažurirani laptop, koji sadrži brže Intel Corp čipove.

Izvor: Bloomberg
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti