Apple slavi svoj 40. rođendan

40 godina u 40 sekundi video je kojim je Apple obilježio svoj okrugli rođendan...

Monika Nožić Monika Nožinić | 01.04.2016. / 12:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Već punih 40 godina, Apple kao jedna od najzaslužnijih kompanija za IT i tehnologiju kakvu imamo danas, oblikuje IT svijet u svim područjima.

Apple je nastao u garaži, u Silicijskoj dolini, a njegovi osnivači Steve Wozniak, Steve Jobs i Ronald  Wayne potpisali su ugovor sastavljen na tri strane, s osnivačkim kapitalom svakog od trojice osnivača. Ubrzo nakon potpisivanja ugovora i osnivanja kompanije, Ronald Wayne je za 800 dolara otkupio svoj udio u kompaniji i izašao iz ugovora. Wayne, koji sada ima 82 godine, u vrijeme osnivanja kompanije imao je ulogu neke vrste supervizora u odnosu na kreativce, Jobsa i Wozniaka, koji su tada imali 21, odnosno 25 godina. On je dizajnirao prvi Apple logo, sastavio prvobitni ugovor o partnerstvu između tri osnivača kompanije i napisao uputstvo za upotrebu prvog Apple računala, Apple I.

Jobs i Wozniak ostali su nakon Wayneovog odlaska sami, radeći na prvom Apple računalu u garaži Jobsovih roditelja. Wozniak je bio "mozak" za elektroniku, a Jobs je zahtijevao da sve što naprave mora biti estetski savršeno i jednostavno za korištenje.

Apple je takav i danas - ima vrhunski dizajn, a lakoća i intuitivnost korištenja su na najvišoj mogućoj razini.

Osim što je najvrijedniji brend i kompanija na svijetu, tijekom 40 godina postojanja više je puta dokazao da, vjerujući u viziju i ono što radite, itekako možete uspjeti. To je najbolje znao i Steve Jobs, osobnost bez koje Apple sigurno ne bi bio ono što je danas. Svi najuspješniji proizvodi - Macintosh, iPod, iPad, iPhone, Apple TV napravljeni su po njegovoj viziji i pod njegovim nadzorom.

Kompanija danas ima 480 trgovina u 18 zemalja diljem svijeta, a za prva tri mjeseca tekuće godine prijavila je prihod od vrtoglavih 18 milijardi dolara.

1. travanj 1976. godine svakako je datum za pamćenje jer je to dan kada je nastala kompanija koja je promijenila svijet.

Apple danas vodi Tim Cook, a na 40. rođendan započela je prodaja novog iPhone SE telefona i iPad Pro 9.7 tableta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti