Apple svoje novo sjedište otvara u travnju

Novi Appleov kampus službeno se zove Apple Park i prostire se na površini od 708 200 kvadratnih metara.

Monika Nožić Monika Nožinić | 23.02.2017. / 17:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako radovi još uvijek nisu u potpunosti završeni, kompanija Apple u travnju namjerava otvoriti svoje novo sjedište vrijedno pet milijardi dolara.

Apple će u novi kampus preseliti svojih 12 000 zaposlenika iz sjedišta u Cupertinu u Kaliforniji, a taj će proces trajati šest mjeseci. Tijekom tog razdoblja nastavit će se izgradnja i uređivanje okoline.

Novi Appleov kampus službeno se zove Apple Park i prostire se na površini od 708 200 kvadratnih metara.

Kada je predložio njegovu izgradnju Vijeću Cupertina 2011. godine, bivši direktor Applea, Steve Jobs, novo je sjedište uporedio sa svemirskim brodom . Njegov interes za dizajn definitivno je imao utjecaja na izgled zgrade. Jobs je preminuo u listopadu 2011. godine, a u njegovu čast izgrađen je dvorana sa 1 000 sjedala, koja je dobila naziv Steve Jobs Theater. Smještena je na vrhu brda, odnosno na jednoj od najviših točki kampusa.

Solarni krov od 17 megavata bit će jedan od najvećih na svijetu, a sama zgrada najveća na svijetu s prirodnom ventilacijom. Zbog dizajna neće biti potrebno grijanje niti hlađenje tijekom devet mjeseci u godini.

Apple Park ima 9 000 stabala i šetnicu dužu od tri kilometra, a zaposlenici će moći i vježbati u teretani.

Unatoč tome što Apple strogo vodi brigu o privatnosti, određeni dijelovi kampusa, kafići i centar za posjetitelje s Apple Storeom bit će dostupni javnosti.

Pogledajte videozapis:

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti