Apple u problemima zbog "seksističkog" algoritma

Američka financijska regulatorna tijela istražuju novu Appleovu kreditnu karticu nakon brojnih pritužbi korisnika da algoritam sustava iza te kartice ima diskriminirajući pristup prema ženama. Jedan od prvih koji je to primijetio jest i sam suosnivač Applea Steve Wozniak.

Branimir Vorša | 11.11.2019. / 16:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Skandal s Appleovom kreditnom karticom počeo je nakon što se softverski inženjer David Heinemeir Hansson požalio na Twitteru da mu je sustav odobrio 20 puta veći kredit nego njegovoj supruzi, iako njih dvoje oni podnose zajedničku prijavu poreza, a on ima i lošiji kreditni status od supruge.

@AppleCard je tako je**no seksistički program. Supruga i ja zajedno smo prijavili povrat poreza i već dugo živimo zajedno, no Apokeov black box algoritam smatra da ja zaslužujem 20 puta veći limit od nje, napisao je na Twitteru Hansson.

 

 

Ubrzo su mu se javili iz Applove korisničke službe te podigli dozvoljeni kreditni limit njegovoj supruzi, no istovremeno su mu rekli da ne mogu učiniti ništa u vezi s načinom na koji spomenuti algoritam funkcionira.

Apple Pay Korisnici u Hrvatskoj napokon vožnju mogu platiti s Apple Payom

iPhone (Foto: AFP) Otkriven sigurnosni propust koji bi mogao ugroziti milijune iPhonea diljem svijeta?

Nakon što je njegov prigovor postao viralan, i drugi su se Appleovi korisnici požalili na isto. Među njima je bio i Appleov suosnivač Steve Wozniak, koji je dobio deset puta veće prekoračenje limita od svoje supruge. Wozniak je otišao i korak dalje pa je pozvao vlasti da istraže način na koji funkcioniraju black box algoritmi, za koje stručnjaci tvrde da su često diskriminatorni.

 

 

Nemamo transparentan pregled kako te kompanije postavljaju te stvari i kako one funkcioniraju. Algoritmi očito imaju manjkavosti, rekao je Wozniak. Smatra da mnogi korisnici razmišljaju na način da vole koristiti tehnologije, ali su izgubili kontrolu nad njima.

AppleCard izdaje Goldman Sachs, a Financijski servis američke savezne države New York (DFS) odlučio je temeljem svih žalbi pokrenuti istragu oko te kartice.

Bilo koji algoritam koji namjerno ili nenamjerno na diskriminatoran način tretira žene ili bilo koje druge zaštićene skupine krši zakon New Yorka, rekao je glasnogovornik DFS-a za New York Times.

Iz Goldman Sachsa oglasili su se i odbacili bilo kakve pritužbe da koriste diskriminirajuće algoritme te dodali da ne koriste nikakve algoritme koji donose odluke na temelju faktora poput spolne pripadnosti.

Iz Applea se nisu službeno još oglasili u vezi s time.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti