Apple ulazi u novu eru: Umjesto Intela koristit će Apple Silicon

Apple je najavio cijeli niz novosti koje će razveseliti korisnike, ali i potvrdio ono o čemu se već neko vrijeme šuška - Macovi više neće koristiti Intel.

Martina Čizmić | 23.06.2020. / 08:38

Appleov tradicionalni događaj WWDC ni ove godine nije razočarao. Bio je prepun novosti, ali i najavio novu eru u Appleu.

Na samom početku sva je pozornost bila usmjerena na novu inačicu operativnog sustava - iOS 14, koja donosi cijeli niz novosti na iPhone i iPadove. Ono što će korisnici odmah moći primijetiti je novi izgled početnog ekrana. Tako će sve aplikacije ubuduće biti automatski organizirane u App Library, što će korisnicima omogućiti da se lakše snalaze među aplikacijama, ali i da naprave reda na početnom ekranu. Aplikacije će, također, biti moguće posložiti po učestalosti korištenja, što znači da će one aplikacije koje se najčešće uključuju biti na vrhu. Korisnici iOS-a od verzije 14 također će moći na svoj početni ekran staviti ono što korisnici Androida mogu već godinama - različite widgete odnosno dodatke koji im pokazuju vremensku prognozu, napredak u vježbanju, e-mailove, raspored u kalendaru i slično.

Novi iOS 14 također donosi i novu aplikaciju za prijevode koja prevodi i tekstualno i glasovno. Zanimljivo je da se sav prijevod odvija direktno na samom uređaju pa je aplikaciju moguće koristiti i kad korisnik nije spojen na internet. Za sad je prijevod dostupan za 11 jezika, a iz Applea su najavili kako će se ta brojka povećavati.

Apple Maps donose nekoliko novih opcija poput upute za bicikliste i električna vozila s označenim punionicama.

No, možda je najzanimljivija novost CarKey opcija koja će korisnicima omogućiti da otključaju automobil i pokrenu ga direktno sa svog iPhonea. Ova će opcija, za sad, funkcionirati samo na odabranim novim modelima BMW-ovih automobila.

Treba istaknuti još i redizajnirano sučelje virtualnog asistenta Siri. Tako kad pozovu Siri, ona više neće prekriti cijeli ekran, već samo dio, što olakšava korištenje drugih aplikacija.

No, iOS 14 je trenutno dostupan samo developerima, a korisnici će u novim opcijama moći uživati u jesen.

watchOS 7

Nova inačica Appleova operativnog sustava za pametne satove automatski će detektirati kad korisnik pere ruke i uključiti odbrojavanje 20 sekundi. Ako korisnik završi s pranjem prije isteka tog vremena, sat će ga podsjetiti da nastavi prati.

Također, nova je mogućnost i praćenje kvalitete sna. U kombinaciji sata i aplikacije na pametnom telefonu, korisnici mogu odrediti koliko sati žele spavati tijekom noći, a aplikacija će im kroz savjete i analizu kvalitete sna, savjetovati što napraviti da taj cilj i ostvare.

macOS 11 Big Sur

I Appleova računala dobila su novu inačicu svog operativnog sustava koji sada, više nego ikad, podsjeća na iOS. Prije svega to se odnosi na vizualni dojam i nove ikone aplikacija, ali i mogućnosti koje su do sad bile na raspolaganju mobilnim korisnicima. Iz Applea su se potrudili developerima, kroz platformu Mac Catalyst, što je moguće više olakšati prebacivanje aplikacija sa iPhonea ili iPada na Mac.

Pa-pa Intel!

Apple je i službeno najavio svoje planove za napuštanje Intelovih procesora u Mac računalima i okretanje vlastitom Apple Siliconu. Kako je tijekom predstavljanja istaknuo predsjednik Applea, Tim Cook, Apple Silicon procesori donijeti će bolje grafičke performanse, bržu pohranu, bolju učinkovitost i mnogo više.

Što to točno znači za korisnike? S obzirom na to da će svi Appleovi uređaji - od Maca do iPhone i iPada imati sličnu arhitekturu čipa, korisnici će moći pokretati aplikacije sa svojih prijenosnih uređaja na Mac-u. Prvi uređaji s Apple Siliconom trebali bi se pojaviti na tržištu kasnije ove godine, a iz Applea procjenjuju kako će prijelazni period trajati oko dvije godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti