Appleov ruski poučak kao dokaz licemjernog vremena u kojem živimo

Deset dana je prošlo otkako je Apple u „IT galaksiju“ pustio iPhone 6, iPhone 6 Plus i Apple Watch, lamentacije o tim uređajima i dalje traju, ali postoji još nešto, daleko, daleko zanimljivije...

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 19.09.2014. / 08:24

Appleov ruski poučak kao dokaz licemjernog vremena u kojem živimo

Deset dana je prošlo otkako je Apple u „IT galaksiju“ pustio iPhone 6, iPhone 6 Plus i Apple Watch, lamentacije o tim uređajima i dalje traju, ali postoji još nešto, daleko, daleko zanimljivije...

Sve je, zapravo, vrlo očekivano, pravila ionako nikada, nigdje, nisu bila ista za sve. Treba povezati dvije stvari, tekst koji smo nedavno objavili, iako nisam konačni zaljubljenik, još manje ovisnik o Appleu i njegovim proizvodima, i dalje sam uvjeren kako histeriju ovakvih razmjera može producirati samo kompanija iz Cupertina. Uostalom, u posljednjih deset dana svi su svjetski mediji, s naglaskom na one koji prate IT sektor konstantno preplavljeni vijestima, analizama, komparacijama, najavama i svim ostalim segmentima Appleovih uređaja i onoga što će „jabuka“ opet napraviti.

Apsolutno su „izdominirali“ ne samo tržište, nego i medijski prostor, na tome im se možemo samo pokloniti i reći – svaka čast gospodo, ovo ste još jednom majstorski odradili. To je, dakle, prva stvar. Druga je najava o tome kada će se i u kojim zemljama prodavati novi iPhone i iPhone 6 Plus. Osobno, kao pojedinca, nije da me to nešto pretjerano zanima, jer ionako niti jedan od ta dva uređaja neću kupiti iz vrlo objektivnih razloga koji (ne) stanuju u mojem novčaniku, a eventualno dizanje kredita u nekoj od banaka ću sačuvati, zlu ne trebalo, za neke ipak ozbiljnije stvari.

Ono što je meni posebno indikativno je jedna od zemalja koja se nalazi na popisu tržišta koje će svoja vrata za invaziju novih iPhone uređaja otvoriti 26. rujna. Među njima je i Rusija, što ne bi bilo nimalo neobično, dapače, jer Rusija je bila i ostala tržište ogromnog potencijala kada je u pitanju profit, da nema nekih „dodatnih stavki“. Ako se ne varam, posljednjih tjedana se intenzivirala problematika i ratna događanja na relaciji Rusija – Ukrajina. Kao izravna posljedica te situacije zakomplicirala se i situacija vezana uz sankcije Europske unije Rusiji, Rusije Europskoj uniji, Sjedinjenih Američkih Država Rusiji, ali i Rusije Sjedinjenim Američkim Državama.

Nisam ekspert za taj dio, niti ću ikada biti, ali znam da se spominju milijarde američkih dolara ili eura, plin, prehrambeni proizvodi, tekstil, naftni derivati, tehnologija, telekomunikacije... Poput ovna na brvnu, samo što ih ovdje nema dva, nego puno više, svi se „foliraju“ i prijete tko će kome i što zabraniti uvoziti ili izvoziti. Apple? Apple je, dame i gospodo, van svih kategorija, iPhone nije samo običan ili odličan pametni telefon, jer Apple će svoju novu seriju iPhonea prodavati i u – Rusiji. Sankcije? Zaboravite sankcije, Apple je iznad toga i sada je, valjda, jasno da se ovdje radi o sasvim posebnom kompaniji, koja je personifikacija statusnog simbola, a ne „običnog dilera IT proizvoda“.

U cijeloj ovoj priči savršeno se oslikava licemjerje doba u kojem živimo, što iskreno i nije novo, jer takve su se stvari događale i kroz povijest. Pravila su, netko je davno rekao, tu da se krše, isto kao što postoje „jednaki“ i „jednakiji“. Apple, valjda, spada među ove druge, jer ako pljušte sankcije i prijetnje, onda bi bilo za očekivati da se Apple ne prodaje u Rusiji. I to iz dva razloga. Jer je Apple na određeni način simbol američke (zapadne) moći, pa bi stari, dobri „Ameri“ trebali reći „e, baš vam nećemo dati šansu da ga kupite u Rusiji“. Isto tako bi Rusi trebali odbrusiti „nas ionako ne zanimaju vaše stvari, pa vam nećemo dopustiti da ga prodajete“.

Ne bi išlo, ni s jedne, ni s druge strane, neke stvari su van konkurencije, licemjerje udara žestoko, Apple ide u Rusiju, pritom se ne uzbuđuju ni jedni, ni drugi. Nije da se treba čuditi, ali možda je vrijeme da shvatimo kako će prije Europska unija ostati bez plina čije „ventile“ kontrolira Rusija, nego što će bogati ruski snobovi ostati bez šanse da kupe iPhone. A što mislite, koji bi dio trebao biti važniji? Ali, Apple je, još se jednom potvrdilo, iznad i izvan svih granica, pa i onih koje se tiču sankcija...  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti