Appleu prijeti kazna od gotovo 37 milijardi dolara zbog optužbi za ograničavanje pristupa njihovoj tehnologiji za mobilne novčanike

Riječ je o drugoj po redu optužbi EU-a protiv Applea, nakon što su regulatori EU-a prošle godine optužili tog američkog tehnološkog diva za narušavanje konkurencije na tržištu streaminga glazbe i nakon žalbe Spotifya.

Branimir Vorša | 02.05.2022. / 15:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Apple se suočava s mogućom velikom kaznom i možda će morati otvoriti svoj sustav mobilnog plaćanja za konkurenciju nakon što su antimonopolska regulatorna tijela EU-a optužila proizvođača iPhonea da je konkurentima ograničio pristup njegovoj tehnologiji koja se koristi za mobilne novčanike.

Ovo je druga optužba EU-a protiv Applea nakon što su regulatori EU-a prošle godine optužili tog američkog tehnološkog diva za narušavanje konkurencije na tržištu streaminga glazbe, nakon žalbe Spotifyja.

Slika nije dostupna Mnogima se ne sviđa njihova nova odluka: Apple mora kupcu platiti više od 1000 dolara

Europska komisija priopćila je u ponedjeljak da je Appleu poslala optužnicu poznatu kao izjava o prigovorima, u kojoj je detaljno opisano kako je tvrtka zloupotrijebila svoj dominantni položaj na tržištima mobilnih novčanika na iOS uređajima. Komisija je rekla da Appleova antikonkurentska praksa datira još od 2015. godine kada je Apple Pay pokrenut.

Imamo naznake da je Apple ograničio pristup trećim stranama ključnoj tehnologiji potrebnoj za razvoj konkurentskih rješenja za mobilni novčanik na Appleovim uređajima. U našoj izjavi o prigovorima preliminarno smo utvrdili da je Apple možda ograničio konkurenciju u korist vlastitog rješenja Apple Pay, izjavila je šefica EU-a za zaštitu monopola Margrethe Vestager u priopćenju.

Apple, koji bi se mogao suočiti s kaznom u visini do 10 posto svog globalnog prometa ili 36,6 milijardi dolara na temelju prošlogodišnjeg prihoda (iako kazne EU-a rijetko dostižu gornju granicu), poručuje da će nastaviti surađivati ​​s Europskom komisijom.

Apple Pay samo je jedna od mnogih opcija dostupnih europskim potrošačima za plaćanje, a osigurao je jednak pristup NFC-u, postavljajući vodeće standarde u industriji za privatnost i sigurnost, stoji u priopćenju te tvrtke.

Apple Pay koristi više od 2500 banaka u Europi i više od 250 fintecha. NFC čip omogućuje plaćanje dodirom i pokretom na iPhone i iPad uređajima.

Vestager je međutim odbacila sigurnosni argument tvrtke.

Mjerenje temperature Sve ovisi o preciznom algoritmu: Novi Appleov sat mogao bi dobiti opciju koja će koristiti baš svima

Naša istraga do danas nije otkrila nikakve dokaze koji bi ukazivali na tako veći sigurnosni rizik. Naprotiv, dokazi u našem dosjeu ukazuju na to da se Appleovo ponašanje ne može opravdati sigurnosnim zabrinutostima, rekla je na konferenciji za novinare.

Apple može zatražiti ročište iza zatvorenih vrata za obranu svog slučaja i također poslati pisani odgovor prije nego što Komisija donese odluku, što bi moglo potrajati godinu dana ili više.

EU će sljedeće godine implementirati nova tehnološka pravila pod nazivom Zakon o digitalnim tržištima koja će prisiliti Apple da otvori svoj zatvoreni eko-sustav ili će se suočiti s kaznama od čak 10 posto svog globalnog prometa.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti