Arheolozi otkrili misterioznu "anomaliju" pored Velike piramide u Gizi

Neinvazivnom, ali najmodernijom tehnološkom metodom, arheolozi su u blizini Velike piramide u Gizi otkrili nešto staro i vrlo neobično ispod tla.

Branimir Vorša | 20.05.2024. / 15:38

Piramide u Gizi, Egipat
Piramide u Gizi, Egipat (Foto: Sayed Masoumi via Pexels)

Nedavno otkriće uz pomoć visoke tehnologije u blizini Velike piramide u Gizi zaintrigiralo je arheologe. Napredne tehnike skeniranja otkrile su veliku, dvodijelnu strukturu ispod groblja koja je ostala uglavnom netaknuta više od 4000 godina.

Navedeno otkriće je napravljeno na Zapadnom groblju, zapadno od Velike piramide. Radar koji prodire u zemlju i tomografija električnog otpora otkrili su strukturu u obliku slova L, dimenzija 10 puta 15 metara, smještenu između 0,5 i 2 metra ispod površine. Ispod toga leži još jedna građevina, veličine 10 puta 10 metara i smještena 3,5 do 10 metara dubine.

Ključne tehnologije za istraživanja i izvan Zemlje

Voditeljica studije Eman Ghoneim na mjestu okrića korita rijeke Ahramat Arheolozi otkrili moguću kariku koja nedostaje u objašnjenju izgradnje egipatskih piramida

Svrha ovih građevina zasad ostaje nejasna, ali njihovo postojanje moglo bi pružiti nove uvide u kompleks piramida u Gizi i njihove graditelje. Korištene neinvazivne tehnologije postale su ključne u otkrivanju povijesnih tajni bez oštećenja osjetljivih dokaza, ne samo na Zemlji nego i na Marsu te Mjesecu.

Posebno područje Zapadnog groblja zbunilo je arheologe. Za razliku od okoline ispunjene grobovima i grobnicama, novootkriveni pravokutni dio bio je ravan i gol. To je navelo arheologa Motoyukija Satoa sa Sveučilišta Tohoku u Japanu i njegov tim, uključujući japanske i egipatske stručnjake, na detaljnije istraživanje.

Otkriće "anomalije"

Upotrijebljeni su radar koji prodire u zemlju i koji koristi radiovalove za otkrivanje struktura ispod površine te tomografiju električnog otpora, koja mjeri električni otpor za mapiranje podzemnih obilježja. Te su tehnike otkrile područja različite gustoće ispod ravnog dijela, što ukazuje na strukture koje je napravio čovjek.

Činilo se da je plitka struktura ispunjena homogenim pijeskom, što ukazuje da je namjerno napunjena nakon izgradnje. Dublja struktura, identificirana tomografijom električnog otpora, predstavljala je više misterija. Činilo se da je taj prostor ispunjen materijalom visokog otpora, vjerojatno pijeskom ili pak prazninom, što je upućivalo na šuplju komoru. To je navelo arheologe da ga nazovu "anomalijom".

Slika nije dostupna Znanstvenici tvrde: Tajna izgradnje piramida u Gizi leži u krajoliku kojeg više nema

Poravnanje tih struktura otkriva da ona plića potencijalno služi kao ulaz u onu veću. Iz ovih rezultata zaključujemo da bi struktura koja uzrokuje anomalije mogla biti okomiti zidovi od vapnenca ili okna koja vode do strukture grobnice. Međutim, bilo bi potrebno detaljnije istraživanje kako bi se potvrdila ova mogućnost, naveli su autori studije koja je objavljena u časopisu Archaeological Prospection.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti