Asteroid veličine Eiffelova tornja proći će 11. prosinca zabrinjavajuće blizu Zemlje

Sve što proleti unutar 190 milijuna kilometara od Zemlje NASA smatra objektom bliskim Zemlji. Asteroid Nereus proletjet će na visini od u prosjeku 7,4 milijuna kilometara od Zemlje, pa ga u NASA-i prate s posebnom pozornošću.

Branimir Vorša | 01.12.2021. / 11:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

NASA je izdala upozorenje da će ogroman asteroid, koji je veći od Eiffelova tornja, proći kroz Zemljinu orbitu za nešto više od tjedan dana.

Ogroman svemirski kamen dužine 330 metara kreće se u smjeru Zemlje i trebao bi prohujati pored našeg planeta 11. prosinca.

Slika nije dostupna NASA uspješno lansirala DART - raketu koja bi trebala testirati Zemljinu obranu od asteroida

NASA, međutim, budno prati Asteroid 4660 Nereus jer će proći na 7,4 milijuna kilometara od Zemlje, što ga svrstava u potencijalno po planet opasnu kategoriju asteroida. Ipak, mjesta za paniku nema jer Nereus nije na putanji zbog koje bi zapravo udario u Zemlju.

Ako sve prođe onako kako se očekuje, ta će svemirska stijena prohujati velikom brzinom pored Zemlje, a NASA očekuje da se neće približiti na više od 3,86 milijuna kilometara. To je otprilike deset puta veća udaljenost od one Mjeseca od Zemlje.

Slika nije dostupna Mjesec nije jedini? Znanstvenici otkrili da Zemlja ima još jednog prirodnog pratitelja

Iako se to iz naše perspektive čini jako daleko, to je zapravo vrlo blizu kad je riječ o asteroidima koji prolaze pored Zemlje. NASA, naime, smatra da je bilo koji svemirski objekt koji prolazi unutar 190 milijuna kilometara od Zemlje zapravo objekt blizak Zemlji (near-Earth object, ili NEO).

Asteroid Nereus prvi put je uočen 1982. godine, a pronašla ga je astronomkinja Eleanor Helin. Pored Zemlje prolazi dovoljno često da su NASA i japanska svemirska agencija JAXA jednom prilikom razmatrale da ga izbace s putanje pomoću svemirske letjelice Hayabusa.

Slika nije dostupna Asteroid veličine hladnjaka prišuljao se Zemlji na 3000 kilometara, nije bilo ranog upozorenja astronoma

No, umjesto Nereusa, navedene svemirske agencije složile su se da će ciljati Asteroid 25143 Itokawa u sklopu misije preusmjeravanja asteroida.

Izvor: New York Post

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti