NASA uspješno lansirala DART - raketu koja bi trebala testirati Zemljinu obranu od asteroida

Cilj misije je 160 metara velik asteroid Dimorphos koji se nalazi milijunima kilometara udaljen od Zemlje.

Martina Čizmić | 24.11.2021. / 08:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

NASA i ESA uz pomoć SpaceX-a započeli su jedan od najvažnijih testova u posljednje vrijeme - DART odnosno Double Asteroid Redirection Test (Test preusmjeravanja asteroida).

Raketa Falcon 9 SpaceX-a poletjela je iz baze Svemirskih snaga Vandenberg letjelicu NASA Double Asteroid Redirection Test (DART) .Nakon postizanja dovoljne visine, raketa se odvojila od letjelice i satelita LICIACube Talijanske svemirske agencije (ASI), koji će se potom smjestiti u pravu putanju i krenuti u svoju misiju.

Slika nije dostupna Asteroid veličine hladnjaka prišuljao se Zemlji na 3000 kilometara, nije bilo ranog upozorenja astronoma

Slika nije dostupna NASA objavila procjene: Evo kada je najveća šansa da će asteroid promjera 500 metara udariti u Zemlju

Slika nije dostupna Asteroid koji je kriv za izumiranje dinosaura pri udaru je uzrokovao kataklizmički tsunami visine 1,6 kilometara!

Cilj misije je 160 metara velik asteroid Dimorphos koji se nalazi milijunima kilometara udaljen od Zemlje. Radi se o asteroidu koji boravi u orbiti oko većeg asteroida Didymos, a procjenjuje se da bi se oba asteroida mogla naći u Zemljinom susjedstvu u rujnu 2022. godine. Upravo bi tad letjelica trebala stići do Dimorphosa i udariti u njega.

U NASA-i se nadaju da će udar letjelice, velike tek osam metara, usporiti Dimorphosovu brzinu za otprilike jedan posto, što bi moglo promijeniti njegovu orbitu. Pokus je bitan jer će se u tom trenutku asteroidi naći na udaljenosti od gotovo 11 milijuna kilometara od Zemlje i znanstvenici će ga moći promatrati teleskopom.

Ideja je da nakon što DART obavi svoju misiju i udari u manji asteroid, ESA lansira vlastitu letjelicu Hera, koja bi trebala napraviti "očevid".

DART i Hera su originalno zamišljene kao koordinirane misije - jedna koja bi obavila udar i druga koja bi obavila precizna mjerenja rezultata, istaknuo je voditelj misije Hera, Ian Carnelli.

Međutim, tijekom godina, dvije su misije razdvojene, ali je suradnja nastavila kroz znanstveni konzorcij AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assesment).

Tako bi DART trebao udariti u Didymos u rujnu 2022. godine brzinom od 6,6 kilometara u sekundi, pod budnim okom ESA-inih teleskopa i radara.

Hera bi tako na svoju misiju trebala krenuti u studenom 2024. godine, a prava bi istraga "mjesta udara" trebala krenuti krajem 2026. godine.

Baš kao i u slučaju DART-a, Heru će pratiti dva mala CubeSat satelita - Milani koji će snimati površinu asteroida i Juventas koji će radarski proučiti unutrašnjost asteroida.

Sve možete pratiti i uživo:

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti