AstraZeneca dobila zeleno svjetlo za primjenu svog lijeka za prevenciju COVID-19

Novi lijek kombinacija je dugodjelujućih antitijela, a primijenjuje se kroz dvije injekcije.

Martina Čizmić | 29.03.2022. / 08:47

Testiranje u laboratoriju (Foto: AstraZeneca)

Lijek Evusheld (tiksagevimab i cilgavimab) tvrtke AstraZeneca, koji je  kombinacija dugodjelujućih antitijela, dobio je odobrenje za stavljanje u promet u Europskoj uniji (EU) za prevenciju bolesti COVID-19 u širokoj populaciji odraslih i adolescenata u dobi od 12 godina i starijih (tjelesne mase veće od 40 kg).

Kako ističu iz AstraZenece, odobrenje Europske komisije temeljilo se na rezultatima ispitivanja iz programa kliničkog razvoja Evusheld, uključujući podatke iz ispitivanja profilakse prije izlaganja PROVENT Phase III. Podaci su pokazali smanjenje rizika od razvoja simptomatskog COVID-19 za 77% u usporedbi s placebom u primarnoj analizi i smanjenje od 83% pri šestomjesečnoj srednjoj analizi, sa zaštitom od virusa u trajanju od najmanje šest mjeseci. 

Slika nije dostupna AstraZeneca ima novi lijek protiv COVID-a, učinkovitiji je i od njihova cjepiva

Podsjetimo, Evusheld je već odobren za hitnu uporabu za profilaksu COVID-19 prije izlaganja u SAD-u, a Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode u Velikoj Britaniji (MHRA) prije izlaganja dala mu je uvjetno odobrenje za stavljanje u promet za profilaksu COVID-19. Dodatno, u zemljama diljem Europe uspostavljeni su sporazumi kojima se omogućuje dostupnost Evushelda.

Preporučena doza Evushelda u Europi je 150 mg tiksagevimaba i 150 mg cilgavimaba, koji se primjenjuje kao dvije odvojene uzastopne intramuskularne (IM) injekcije.

Slika nije dostupna AstraZeneca ima novi lijek za COVID-19 koji bi mogao ljude štititi od teškog oblika bolesti ili smrti i do 18 mjeseci

Kako ističu, Evusheld je pokazao dobar potencijal za zaštitu od svih dosad poznatih podvarijanti virusa SARS-CoV-2. Podaci Medicinskog fakulteta Sveučilišta Washington pokazali su da je Evusheld zadržao snažnu neutralizirajuću aktivnost protiv novorazvijene i vrlo zarazne podvarijante BA.2, koja je dominantan soj u mnogim europskim zemljama i trenutno čini više od 60% infekcija COVID-19 u Europi.
Ova studija također je pokazala da je Evusheld smanjio virusno opterećenje i da ograničuje upalu u plućima (in vivo) u svim varijantama omikrona.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti