AstraZeneca planira proizvesti ciljano cjepivo za omikron-varijantu koronavirusa

Omikron-varijanta koronavirusa natjerala je farmaceutske tvrtke da počnu prilagođavati svoja cjepiva.

Hina | 22.12.2021. / 08:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Farmaceutska kompanija AstraZeneca priopćila je u srijedu da u suradnji sa Sveučilištem Oxford radi na proizvodnji cjepiva za omikron soj koronavirusa.

Zajedno sa Sveučilištem Oxford poduzeli smo preliminarne korake u proizvodnji cjepiva za omikron soj, u slučaju da bude potrebno, navodi se glasnogovornik te kompanije.

Slika nije dostupna Najnovija studija otkriva: Učinkovitost cjepiva AstraZenece pada već nakon tri mjeseca, stručnjaci pozivaju na docjepljivanje

Sveučilište Oxford nije imalo komentar na ove navode.

Financial Times prvi je izvijestio o ciljanom cjepivu za omikron, citirajući voditelja istraživačke grupe na Oxfordu Sandya Douglasa.

Cjepiva temeljena na adenovirusu (kao što su ona koja proizvodi Oxford/AstraZeneca) u principu bi se mogla koristiti kao odgovor na bilo koju novu varijantu brže nego što su neki možda ranije shvatili, kazao je Douglas za Financial Times.

Slika nije dostupna Kombiniranjem cjepiva protiv COVID-19 ostvaruje se bolja imunosna reakcija

Slika nije dostupna Jedna od kreatorica cjepiva AstraZenece upozorava kako bi iduća pandemija mogla biti smrtonosnija

Prošlotjedna laboratorijska studija pokazala je da je AstraZenecin koktel antitijela Evusheld zadržao neutralizirajuću aktivnost protiv omikron soja.

Proizvođači cjepiva Pfizer i BioNTech te Moderna također su ranije izvijestili da rade na specifičnim cjepivima za omikron soj. Moderna navodi da se nada da će do početka iduće godine započeti klinička ispitivanja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti