"AstraZenecino cjepivo jednako je učinkovito kao i ostala": Francuska i Njemačka potiču ljude na cijepljenje da cjepivo - ne propadne

U Njemačkoj jačaju pozivi da se ublaže prioritetne liste za cijepljenje kako AstraZenecina cjepiva ne bi propala.

Hina | 01.03.2021. / 16:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Zbog sporog napredovanja cijepljenja protiv COVID-19 uslijed manjka cjepiva, francuske i njemačke vlasti nastoje uvjeriti građane da je AstraZenecino cjepivo jednako sigurno kao i druga cjepiva.

Zalihe cjepiva te britansko-švedske tvrtke neiskorištene su u tim dvjema zemljama, što usporava borbu protiv pandemije.

U Francuskoj je iskorišteno samo 273.000 doza AstraZenecinog cjepiva od 1,7 milijuna dobivenih do kraja veljače, po podacima ministarstva zdravlja.

Obje zemlje nisu odobrile to cjepivo za starije od 65 godina, raspirivši dvojbe u pogledu njegove učinkovitosti u odnosu na cjepiva koja proizvode Pfizer i BioNTech te Moderna.

Jacques Battistoni, predsjednik liječničkog sindikata, kritizirao je prošli tjedan napadanje AstraZenecinog cjepiva zbog čega ona propadaju.

Ministar zdravlja Olivier Veran, i sam liječnik, cijepio se tim cjepivom uživo na televiziji ne bi li razuvjerio građane.

U Njemačkoj jačaju pozivi da se ublaže prioritetne liste za cijepljenje kako AstraZenecina cjepiva ne bi propala.

Do 23. veljače, Njemačkoj je isporučeno 1,45 milijuna doza tog cjepiva, a iskorišteno je samo 240.000.

Njemačka kancelarka Angela Merkel sastat će se u srijedu s čelnicima 16 regija kako bi razmotrili iduće korake u borbi protiv pandemije.

I sama Merkel je pohvalila AstraZenecino cjepivo kao "cjepivo kojemu se može vjerovati" u intervjuu prošli tjedan, pozivajući Nijemce da ne budu izbirljivi.

No ona se njime neće cijepiti jer ima 66 godina.

Njemačko povjerenstvo za cjepiva STIKO uskoro će objaviti novu preporuku u vezi tog cjepiva nakon što je istraživanje pokazalo da je ono učinkovito za starije ljude, rekao je predsjednik povjerenstva Thomas Mertens u petak.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti