Astronomi snimili zvijezdu koju je supermasivna crna rupa u našoj galaksiji izbacila prema međugalaktičkom prostoru

Astronomi smatraju da će zvijezda S5-HVs1, koja je od nas udaljena 29.000 svjetlosnih godina, napustiti Mliječnu stazu za oko 100 milijuna godina i nikad se više neće vratiti.

Branimir Vorša | 18.11.2019. / 14:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Naša galaksija, Mliječna staza, zvjezdani je pješčanik za veliko društvo zvijezda, no ponekad se dogodi da netko iz tog pješčanika i doslovno izleti ako se previše igra oko njegova središta.

Astronomi su tako uočili zvijezdu S5-HVs1 kako juri izvan Mliječne staze brzinom većom od šest milijuna kilometara na sat. Vjeruju da se ta zvijezda prije pet milijuna godina previše približila središtu naše galaksije, gdje se nalazi divovska crna rupa, te ju je ta crna rupa zapravo "izbacila" iz galaksije.

Studija koju je napravio tim znanstvenika s Australskog nacionalnog sveučilišta, objavljena u znanstvenim časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, navodi kako astronomi smatraju da će zvijezda S5-HVs1, koja je od nas udaljena 29.000 svjetlosnih godina, napustiti Mliječnu stazu za oko 100 milijuna godina te da se nikad neće vratiti.

Eksplozija u središtu Mliječne staze (Screenshot: Astro 3D/YouTube) Bez panike, ali ne tako davno u središtu naše galaksije dogodila se kataklizmička eksplozija

Tri crne rupe udaljene milijardama kilometara Pred očima znanstvenika: Tri velike crne rupe stvorit će novu galaksiju

Ta zvijezda putuje rekordnom brzinom, deset puta većom od većine zvijezda u Mliječnoj stazi, uključujući i naše Sunce. U astronomskim terminima, ta će zvijezda relativno brzo napustiti našu galaksiju i vjerojatno je da će zauvijek putovati prazninom međugalaktičkog prostora. Odlično je biti u mogućnosti potvrditi 30 godina staro predviđanje da supermasivne crne rupe u središtu galaksije mogu izbaciti zvijezde, kaže Gary Da Costa, glavni autor studije.

Divovska crna rupa u središtu naše galaksije, Sagittarius A, ima masu koja je istovjetna masi više od četiri milijuna naših sunca.

Koautor studije Thomas Nordlander kaže pak da supermasivne crne rupe mogu izbaciti zvijezde iz galaksija tako da djeluju na jednu od zvijezda u binarnom sustavu koji im se previše približi.

Ako se takav binarni sustav previše približi crnoj rupi, ona može uhvatiti jednu od tih zvijezda u blisku orbitu, a drugu izbaciti velikom brzinom van, pojašnjava Nordlander.

Astronomi su zvijezdu uočili koristeći teleskop opservatorija ANU Siding Spring, a inicijalno su tražili ostatke manjih galaksija oko Mliječne staze.

Izvor: EarthSky

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti