Astronomi uhvatili neobične treptaje koji dopiru iz velike crne rupe u središtu naše galaksije

Ovi bi signali mogli biti povezani s nekim egzotičnim fenomenom koji se događa u samoj blizini velike crne rupe.

Martina Čizmić | 25.05.2020. / 16:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Naša galaksija, Mliječna staza, u svom središtu ima veliku crnu rupu, koju astronomi prate s velikom pozornošću. No, ono što su nedavno zabilježili sve ih je iznenadilo.

Znanstvenici sa Sveučilišta Keio, uhvatili su signal koji, čini se, dopire upravo iz središta velike crne rupe. Radi se o kvazi-periodičkom treperenju u milimetarskim valovima. Takav signal još nikad do sad nije zabilježen, a znanstvenici misle kako je nastao kad se aktivirao akrecijski disk koji se nalazi oko crne rupe. Nadaju se da će im ova pojava pomoći u istraživanju prostorno-vremenske teorije s ekstremnom gravitacijom.

Ovi bi signali mogli biti povezani s nekim egzotičnim fenomenom koji se događa u samoj blizini velike crne rupe, istaknuli su znanstvenici u objavi za medije.

Naime, prema Einsteinovoj teoriji relativnosti, emitiranje jakih milimetarskih valova pojačano je kad se izvor kreće prema promatraču brzinom svjetslosti. Rotacijska brzina unutarnjeg ruba akrecijskog diska je velika, što dovodi do pojave ovog fenomena. Upravo stoga znanstvenici vjeruju kako je ovo izvor kratkotrajne varijacije milimetarske emisije. Ta bi varijacija mogla utjecati na znanstvene pokušaje da uslikaju veliku crnu rupu teleskopom Event Horizon.

Varijacija emisije sama po sebi pruža nevjerojatan pogled u kretanje plina koji kruži oko crne rupe. Mogli bismo svjedočiti samom trenutku kad velika crna rupa apsorbira taj plin, što bi moglo dovesti do boljeg razumijevanja neposredne okoline crne rupe, istaknuli su znanstvenici.

Izvor: Phys

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti