Astronomska poslastica: Na nebu se upravo odigrava pomrčina krvavog Supermjeseca, ali mi ju ne možemo promatrati uživo

Mi u Hrvatskoj baš i nećemo moći uživati u ovoj pomrčini. Uz to što postoji mogućnost naoblake, s obzirom na položaj Mjeseca, pomrčina će se najbolje vidjeti na zapadnom dijelu Sjeverne i Južne Amerike, u Australiji, Novom Zelandu i istočnoj Aziji.

Martina Čizmić | 26.05.2021. / 10:01

Potpuna pomrčina Mjeseca (Foto: ESA/CESAR–M.Castillo ) (Foto: ESA/CESAR–M.Castillo)

Ljubitelji astronomije upravo mogu uživati u jedinstvenom događaju na noćnom nebu, tamo gdje je trenutačno noć.

Naime, vidjet će se potpuna pomrčina Mjeseca tijekom koje će Mjesec potamnjeti i poprimiti crvenkastu boju. Kako Mjesec bude prolazio kroz Zemljinu sjenu, Sunčeva svjetlost, koja se filtrira kroz Zemljinu atmosferu, osvijetlit će ga crvenom bojom.

Upravo zbog te pojave Mjesec se tijekom takve pomrčine često naziva "krvavim Mjesecom". Za razliku od pomrčine Sunca, koju se smije promatrati kroz posebne naočale ili zaštitna sredstva, pomrčina Mjeseca može se promatrati golim okom, dalekozorom, teleskopom ili pak pametnim telefonom koji ima dovoljno snažnu opciju zooma.

Zanimljivo, ovaj puni Mjesec dogodit će se u trenutku kad se na svom putu oko Zemlje nalazi najbliže našem planetu, zbog čega izgleda posebno velikim, što se naziva još i Supermjesecom. Ovo će ujedno biti i najveći puni Mjesec u ovoj godini.

Međutim, mi u Hrvatskoj baš i nećemo moći uživati u ovoj pomrčini. Uz to što postoji mogućnost naoblake, s obzirom na položaj Mjeseca, pomrčina će se najbolje vidjeti na zapadnom dijelu Sjeverne i Južne Amerike, u Australiji, Novom Zelandu i istočnoj Aziji.

Ipak, možemo ju pratiti putem prijenosa uživo koji počinje u 11 sati po hrvatskom vremenu. 

Inače, treba spomenuti da se obično dva tjedna prije ili dva tjedna poslije ovakve pomrčine Mjeseca dogodi i pomrčina Sunca. Ove će godine to biti 10. lipnja, kad će se dogoditi djelomična pomrčina Sunca koju, nažalost, u Hrvatskoj nećemo previše doživjeti. Naime, Sunce će na našem području biti zaklonjeno tek nešto više od 1 posto, što neće biti dovoljno da to primijetimo.

Morat ćemo se strpjeti do sljedeće potpune pomrčine Mjeseca, koja će, nažalost, biti tek u svibnju sljedeće godine.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti