Asistivna tehnologija za kvalitetniji i aktivniji život osoba s invaliditetom

Znate li koliko se asistivnih tipkovnica može kupiti za cijenu jednog novog iPhonea?

Monika Nožić Monika Nožinić | 16.09.2017. / 13:14

Asistivna tehnologija podrazumijeva svaki proizvod, dio opreme ili sustav, bez obzira upotrebljava li se u izvornom obliku, modificiran ili prilagođen, koji se koristi da bi se povećale, održale ili poboljšale funkcionalne mogućnosti osoba s invaliditetom. Asistivne tehnologije i pomagala omogućavaju osobama koje ih koriste veći stupanj nezavisnosti i samostalnosti, bogatiji i aktivniji život.

Također im omogućavaju pristup sadržajima koji bi im u suptrotnom bili potpuno nedostupni ili teško dostupni bez upotrebe takvih pomagala.

Cijeli niz različitih pomagala predstavljen je na trodnevnoj ATAAC konferenciji koja se održala u Zagrebu, a na jedno mjesto dovela je vrhunske svjetske stručnjake te korisnike asistivne tehologije i potpomognute komunikacije koji su razmijenili svoja znanja i iskustva.

Konferencija je tematski bila podijeljena po danima. Tako je prvi dan bilo govora o djeci s teškoćama u razvoju, drugi dan bio je rezerviran za ranu intervenciju, rehabilitaciju, bolnice, centre za odgoj i obrazovanje, a zadnji dan je posvećen asistivnoj tehnologiji za samostalan život, rad i učenje.

Nit vodilja je predstaviti asistivnu tehnologiju na pristupačan način, razumljiv svima, a ne samo stručnjacima. Poanta je povezivanje, razmjenjvanje iskustava da bi bili još uspješniji u radu. Što se tiče noviteta pokrenuli smo projekt za škole, odnosno za učenike s disleksijom i s raznim teškoćama, dakle imamo posebnu tipkovnicu na hrvatskom jeziku, tzv. clever tipkovnica i napravili smo poseban softver ABC Maestro za nju i namijenjena je učenju pisanja slovo po slovo, vrlo polagano, a drugi dio softvera čita ono što osoba tipka, znači sinteza govora. Novost je i pilot projekt s dječjim vrtićem Latica iz Zadra koji ima 40 aktivnosti, jednostavnih igrica za napredovanje razvojnih vještina, zamislili smo to kao malu e-knjigu koja će služiti kao inspiracija za korišteje asistivne tehnologije u vrtićima. Cijelu slijedeću godinu radit ćemo na projektu s vrtićima po Hrvatskoj, povećavat ćemo broj aktivnosti i iz toga bi se trebao izroditi priručnik asistivne tehnologije za vrtiće, rekao je Miroslav Vrankić, idejni začetnik cijele priče.

Najzanimljiviji dijelovi konferencije bile su radionice na kojima se moglo saznati i vidjeti kako određeni proizvod funkcionira u praksi. Konferencija je obuhvatila velik dio izlagača, a mi vam donosimo trenutno najbolje i najdojmljivije uređaje iz svijeta asistivne tehnologije.

Komunikatori za djelotvorniju komunikaciju

Komunikacija licem u lice izuzetno je važna, ali u modernom svijetu sve su važnije i druge vrste komunikacije. Korištenjem elektroničke pošte i poruka korisnici postaju samostalniji i to im značajno podiže kvalitetu života. Ne treba posebno naglašavati koliko je važno biti sposoban voditi privatne razgovore bez tuđe pomoći. Sve je to sada moguće uz Communicator 5.

Tobii Communicator napravljen je za osobe koje pomoću njega komuniciraju, ali i logopede, edukacijske rehabilitatore i radne terapute koji pomoću njega rade setove kartica za lakšu komunikaciju. Za samo nekoliko minuta spremni ste za razgovore, šale, slanje tekstova i surfanje internetom, a uz mogućnost odabira riječi ili gotovih fraza komunikacija je još brža.

Tobii Communicator 5 je softverski paket za augmentativnu i alternativnu komunikaciju (AAC). On tekstove i simbole pretvara u razumljiv govor, a omogućuje vam i korištenje računala. Od sada s drugima možete komunicirati kad god poželite i na način koji vam najbolje odgovara.

Uređaji za augmentativnu i alternativnu komunikaciju (AAC)

Upravljanje očima je jedan od najefikasnijih načina pristupa računalu koji je pogodan za širok raspon vrsta invaliditeta. Proizvodi za upravljanje očima švedske tvrtke Tobii Dynavox najnapredniji su u svijetu po svojoj kvaliteti i funkcionalnosti. Možete birati u rasponu od jeftinijih uređaja za praćenje očiju koji se priključuju na osobno računalo ili najnaprednijih uređaja s ugrađenim praćenjem očiju posebno naminjenim za augmentativnu i alternativnu komunikaciju. Najnapredniji Tobii uređaj za generiranje govora uz pomoć ugrađenog upravljanja pogledom na tržištu je dostupan po cijeni od 124.200,00 kuna.

Asistivna tehnologija za igru, učenje i pristup računalu

Tipkovnica Clevy

Tipkovnice Clevy posebno su dizajnirane za školsku djecu i rezultat su opsežnog profesionalnog istraživanja. Ovi proizvodi odlikuju se visokom kvalitetom, lijepim dizajnom vedrih boja, ali i izdržljivošću. Poseban dizajn tipkovnica Clevy pogodan je za korisnike širokog spektra posebnih zahtjeva. Tipke su 30% veće, a znakovi na njima čak i do 4 puta veći od onih na prosječnim tipkovnicama, tako da ih je lakše prepoznati i pritisnuti.

Tipkovnica s velikim tipkama u boji posebno je dizajnirana za školsku djecu te za korisnike širokog spektra posebnih zahtjeva. Odlikuje se visokom kvalitetom i izdržljivošću, a korisnici s motoričkim poteškoćama mogu dobiti i čuvar tipki (engl. Keyguard) koji se na nju montira te onemogućuje slučajno pritiskanje okolnih tipki. Tipkovnica Clevy dostupna je po cijeni od 890 kuna, što i nije tako velika cijena ako u obzir uzmemo sve njene koristi za djecu kojoj standardna tipkovnica često ne odgovara.

Clevy Maestro+

Maestro+ paket nezaobilazan je alat za svaku školu u radu s djecom s disleksijom, kao i ostalim teškoćama. ABC Maestro je programski paket za svladavanje rada s Clevy tipkovnicom te razvoj vještina čitanja i pisanja prilagođen djeci s teškoćama u razvoju. Paket uključuje Clevy tipkovnicu, ABC Maestro softver, Clevy miš i HearSafe slušalice, silikonsku navlaku i setove naljepnica sa simbolima te softver za čitanje teksta koji se ispisuje na tipkovnici i hrvatski glas Lana. Sve ovo možete dobiti po cijeni od 4 940 kuna, što je još uvijek duplo jeftinije, korisnije i pametnije od najnovijeg iPhone uređaja za koji pak možete kupiti desetak Clevy tipkovnica.

Osim tipkovnice u boji, dostupna je i Clevy crno-bijela kontrastna tipkovnica Clevy, koja jerazvijena u suradnji sa stručnjacima za slabovidnost. Tipke stvaraju bolji kontrast od onih kod tipkovnica u boji, pa je ova tipkovnica još korisnija za slabovidne osobe. Odabir crno-bijelih tonova tipki pogodan je za sve dobne skupine. Cijena crno-bijele kontrastne tipkovnice iznosi 1 200 kuna. Svi proizvodi dostupni su na stranici www.eglas.hr.

IntegraMouse Plus

IntegraMouse Plus poseban je bežični miš kojime se upravlja ustima. Namijenjen je osobama koje ne mogu koristiti ruke i izrađen je po najvišim higijenskim standardima.
Kompatibilan je sa svim standardnim operativnim sustavima koji podržavaju pristup pomoću USB-a. Dovoljno je priključiti pripadajući USB priključak i odmah započeti s radom.

Uz jedinstveni miš IntegraMouse Plus moguće je upravljati računalom isključivo ustima. Čak i najmanji pokret usnica na usniku pomicat će kursor po ekranu, a puhanjem i uvlačenjem zraka moguće je simulirati klikove mišem.

Ovaj je uređaj osmišljen za osobe s paralizom, progresivnim mišićnim poremećajima poput mišićne distrofije i ALS-a ili amputacijama ruku.  Pruža im mogućnost da ponovno budu samostalni za računalom i imaju svoju privatnost, a to uvelike povećava kvalitetu života. Cijena IntegraMouse Plus paketa iznosi 19 875 kuna.

Ako želite biti u tijeku s novostima iz svijeta asistivne tehnologije, svakako preporučujmo da posjetite stranicu www.eglas.hr, na kojoj možete saznati sve o potpomognutoj komunikaciji, asistivnoj tehnologiji i uređajima koji se nalaze na tržištu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti