Australci ne žele više gubiti milijune: Facebook i Google morat će plaćati medijima za vijesti

Australske vlasti namjeravaju uskoro natjerati Google i Facebook da plaćaju medijima za njihov sadržaj - vijesti.

Branimir Vorša | 20.04.2020. / 09:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Australski ministar financija Josh Frydenberg najavio je u ponedjeljak da će vladino regulatorno tijelo, odnosno Australska komisija za tržišno natjecanje i potrošače (ACCC), predstaviti obavezan kodeks ponašanja do srpnja usmjeren prema internetskim platformama.

Namjera tog kodeksa ponašanja jest smanjiti nepodudaranja između izvještavačkih medija i internetskih divova kad je riječ u prihodima od online oglašavanja. Facebook i Google ubiru gotovo sav novac potrošen na online oglašavanja potrošen u Australiji.

Google Francuska odlučila: Google mora medijima plaćati za objavljeni sadržaj

Slika nije dostupna Facebook i Google mogli bi izgubiti čak 44 milijarde dolara od oglašavanja zbog koronavirusa

Nova pravila se uvode nakon 18-mjesečnih progovora s tehnološkim kompanijama iz SAD-a oko dobrovoljnog kodeksa ponašanja, koji nisu urodili dogovorom.

Australija će uvođenjem tog kodeksa postati treća zemlja Zapada koja će nametnuti takav plan, a prve dvije koje su to uvele su Španjolska i Francuska.

Australske medijske kompanije izgubile su, samo proteklog mjeseca, milijune dolara u oglašavačkim prihodima.

Facebook je na najavu australske vlade reagirao priopćenjem u kojem su izrazili svoju razočaranost njihovom odlukom. Napomenuli su i kako su započeli s mulitimilijunskim investicijama u australsku medijsku industriju, dok je iz Googlea rečeno kako će nastaviti raditi s australskim medijima, ACCC-om i australskom vladom na razvoju kodeksa ponašanja.

Izvor: VOA

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti