Facebook i Google mogli bi izgubiti čak 44 milijarde dolara od oglašavanja zbog koronavirusa

Kriza će udariti sve, trenutačno je nemoguće znati koliki će biti konačni minusi, a predviđanja nekih analitičkih kuća kažu da bi Google i Facebook mogli samo od oglašavanja izgubiti 44 milijarde dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.03.2020. / 08:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sa zatvaranjem u četiri zida ljudi su još više okrenuli računalima i mobilnim uređajima, odnosno društvenim mrežama i platformama za komunikaciju. Vrijeme provedeno na Facebooku tako je u porastu, a velik rast bilježi WhatsApp i drugi servisi putem kojih možemo komunicirati s prijateljima i rodbinom, kada već ne može provoditi vrijeme s njima uživo.

Slika nije dostupna Zagrebačka tvrtka napravila interaktivnu kartu aktualne pandemije koronavirusa u Hrvatskoj i šire

No dok koronavirus s jedne strane utječe i na povećanje prometa i posjećenosti društvene mreže i Facebookovih platformi za komunikaciju, s druge strane zbog situacije u svijetu i pandemije koronavirusa uvelike se smanjuje broj oglasa na Facebooku. U ovakvim kriznim vremenima među prvim budžetima koji se režu su marketinški budžeti, tako da su tvrtke već počele s rezanjem, odnosno u nekim slučajevima čak i blokiranjem potrošnje za oglašavanje. Osim ušteda, dodatni razlog zbog kojeg su neke kompanije opreznije s oglasima na toj mreži jest što ne žele da se njihov brend i proizvodi prikazuju pored negativnih priča o koroni koje dominiraju Facebookom.

Na taj problem i "slabljenje biznisa oglašavanja" ovaj su tjedan upozorili i iz Facebooka, uz napomenu da ne monetiziraju neke od servisa koji bilježe veliki porast korisnika. O konkretnim brojkama iz kompanije nisu govorili, no predviđanja iz analitičke kompanije Cowen & Co. koja se odnose na Facebook i Google ukazuju na katastrofalan pad zarade od oglašavanja. Ta dva internetska giganta ove godine, vjerojatno u najcrnjem scenariju, mogla bi izgubiti čak do 44 milijarde dolara zbog smanjenja oglašavanja.

Slika nije dostupna Predsjednica EK: Kibernetički kriminal u stahu od koronavirusa vidi poslovnu priliku

To je prilično brutalna brojka, no ne morate se brinuti za opstanak Googlea i Facebooka jer bi oni, usprkos padu prihoda od oglašavanja, ovu godinu trebali završiti u plusu. Predviđanja Googleovih prihoda za ovu godinu sada sada iznose 127,5 milijardi dolara, što je 28,6 milijardi dolara manje u odnosi na ranija predviđanja Cowena & Co., dok te brojke za Facebook iznose 67,8 milijardi dolara prihoda, što je pad oko skoro 16 milijardi dolara u odnosu na njihove ranije prognoze. Za sljedeću godinu iz te kompanije najavljuju business as usual i ponovno povećanje prihoda od oglašavanja koji bi za Facebook trebao doseći 83 milijarde dolara.

Što se ostalih društvenih mreža tiče i utjecaja koronavirusa na njihovo poslovanje, iz Cowen & Co. smanjili su predviđanja za ovogodišnje prihode Twittera za 18 posto, dok u odnosu na prijašnja predviđanja kompanije sada očekuju pad oglašavanja za Snap od čak 30 posto.

Izvor: Variety

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti