Blockchain tehnologija nije vezana samo i isključivo uz kriptovalute, već ju je moguće iskoristiti za bilo kakvu razmjenu podataka. Upravo s tim na umu istraživači sa Sveučilišta u Sydneyu razvili su novu blockchain tehnologiju koja bi, prema njihovim riječima, mogla revolucionirati globalnu ekonomiju.

Red Belly Blockchain tehnologija trebala bi omogućiti siguran i gotovo istovremen digitalni transfer diljem svijeta.

U nedavnim testiranjima naš je blockchain postigao najbolje rezultate koje smo dosad vidjeli – ostvarili smo više od 440 tisuća transakcija u sekundi na 100 uređaja, istaknuo je voditelj Concurrent Systems Research Group sa Sveučilišta u Sydneyu dr. Vincent Gramoli.

Za usporedbu, postojeća bitcoin mreža ograničena je na samo sedam transakcija u sekundi, dok se kartičarske transakcije kreću oko 56 tisuća transakcija u sekundi.

Red Belly Blockchain prvi je blockchain osmišljen da radi i u privatnom i u javnom kontekstu. To znači da bi u budućnosti korisnici interneta mogli koristiti RBB za međusobnu razmjenu podataka, ali bi se ista mogla koristiti i u velikim industrijama.

Za razliku od trenutno dostupnih blockchaina, naš blockchain štiti od dvostrukog trošenja – kad pojedinac uspješno potroši isti novac nekoliko puta – jer se naš blockchain ne račva, pojasnio je dr. Gramoli te dodao kako do račvanja dolazi zbog pogrešaka u sustavu.

Australski istraživači nastavljaju s razvijanjem RBB-a.

Uskoro ćemo predstaviti 'novčanike' koji će pomoći krajnjim korisnicima obaviti transakcije i kontrolirati stanje na njihovom računu bez obzira na to gdje se nalazili, rekao je na kraju dr. Gramoli.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju