Australska studija iznenadila: Imunološki sustav na koronavirus reagira kao i na običnu gripu

Znanstvenici će se sad usredotočiti na otkrivanje zašto je imunološki odgovor najslabiji kod pacijenata s najozbiljnijim oblikom zaraze koronavirusom.

Martina Čizmić | 18.03.2020. / 07:55

Testiranje (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Znanstvenici u Australiji tvrde kako su otkrili na koji se način imunološki sustav čovjeka bori protiv koronavirusa.

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature Medicine pokazalo je kako se ljudsko tijelo s koronavirusom bori na isti način na koji bi se borilo s gripom.

To zanimljivo istraživanje moglo bi pomoći znanstvenicima da brže dođu do cjepiva i učinkovitih lijekova protiv koronavirusa jer pokazuje koje se imunološke stanice pojavljuju s prisutnošću virusa u tijelu.

Naime, istraživači su identificirali četiri vrste imunoloških stanica koje se pojavljuju u trenutku kad tijelo prepozna infekciju koronavirusom. Zanimljivo je da se iste stanice mogu pronaći u krvi i kad se tijelo bori protiv gripe.

Uspjeli su ih identificirati u tijelu pacijentice koje se od infekcije koronavirusom oporavljala u bolnici u kineskom Wuhanu.

Uz to što će pomoći u otkrivanju cjepiva i lijekova, identifikacija imunoloških stanica mogla bi pomoći i da liječnici bolje predvide daljnji tijek bolesti.

Znanstvenici će se sad usredotočiti na otkrivanje zašto je imunološki odgovor najslabiji kod pacijenata s najozbiljnijim oblikom zaraze koronavirusom.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti