[AŽURIRANO] THQ-ova aukcija - tko je što jamio?

Da ova dugogodišnja recesija nije zaobišla ni industriju zabave, potvrđuje primjer velike izdavačke kuće THQ koja je pod gomilom dugova popustila i otišla u bankrot. Njezine brojne franšize su tako završile u bubnju, a aukcija koja se odvijala iza zatvorenih vrata, onim zainteresiranim dovoljno dubokog džepa dovela je u okrilje nove vrijedne ip-ove.

Zimo Zimo Ante Malenica | 24.01.2013. / 10:50

[AŽURIRANO] THQ-ova aukcija - tko je što jamio?

DODATAK - Stigle su i službene informacije oko THQ-ove rasprodaje. Kao što smo naveli u tekstu ispod, izdavačka kuća THQ je bankrotirala, a razvojne kuće i franšize koje posjeduje našli su se na bubnju. Evo službenih rezultata nedavno završene aukcije:

  • Sega je kupila Relic, kreatore Company of Heroes i Warhammer 40k franšiza
  • Crytek je kupio prava na Homefront franšizu
  • Ubisoft je kupio razvojni studio THQ Montreal te prava na korištenje South Park licence
  • Take2 kupio je prava na korištenje Evolve licence
  • Koch Media je kupila razvojni studio Volition (poznat po Saints Row serijalu) te prava na korištenje Metro: Last Light licence

Zanimljivo je kako razvojni studio Vigil Games i popularna franšiza Darksiders nisu našli novog vlasnika. Oni će tako ostati dijelom THQ-a tijekom realizacije procesa bankrota, a izdavač će i dalje tražiti odgovarajućeg kupca. Sve u svemu, ova priča je završena, a mi kao igrači možemo se samo nadati da ćemo u budućnosti vidjeti sve igre koje je THQ imao namjeru izdati u narednih par godina, u što boljem izdanju dakako.

STARE INFORMACIJE:

Da ova dugogodišnja recesija nije zaobišla ni industriju zabave, potvrđuje primjer velike izdavačke kuće THQ koja je pod gomilom dugova popustila i otišla u bankrot. Njezine brojne franšize su tako završile na bubnju, a aukcija koja se odvijala iza zatvorenih vrata, onim zainteresiranim dovoljno dubokog džepa dovela je u okrilje nove vrijedne ip-ove i cijele razvojne ekipe. Iako još uvijek nije ništa službeno, evo što smo saznali oko ove opće rasprodaje.

Dok u izvore glasina ipak nećemo ulaziti, spomenuti ćemo one vruće krumpire koji odaju dojam kako su se dobro skuhali. Prema neslužbenim informacijama, Ubisoft je stavio prste u South Park med, Sega je navodno u svoje krilo dovela kreatore Company of Heroes franšize, razvojni studio Relic Entertainment, dok je medijska grupacija Koch Media (vlasnik Deep Silvera, izdavača koji stoji iza Dead Islanda) odlučila si prisvojiti razvojni studio Volition koji se može pohvaliti vrlo dobrim Saints Row serijalom. E sada, koliko sve ovo ima smisla? Ajmo pokušati objasniti.

Ako je Ubisoftova akvizicija South Parka točna informacija, ista nas ne bi nimalo začudila, uzevši u obzir koliko je Ubisoft financijski jak i koliko je South Park plodno tlo za ostvarivanje jake multiplatformske franšize, ukoliko se u nju uloži dovoljno novaca. Pošto je trenutno u razvoju od strane Obsidiana RPG South Park: The Stick of Truth, ako THQ i Ubisoft riješe određene pravne nesuglasice oko pojma vlasništva licence, francuski izdavač dobiva de facto gotov proizvod koji bi se mogao odlično prodati.

Zanimanje Sege za Relic Entertainment još je manje iznenađujuće prirode. Ako se prisjetimo, prošle godine Sega je otkupila prava na izradu fantasy igara iz Warhammer franšize, a pošto je Relic svoj RTS zanat ispeglao upravo na futurističkim Warhammer naslovima, Sega bi pored The Creative Assemblya koji nam sprema novi Total War, imala još jedan studio za realizaciju kvalitetnih strategija pripadnog ip-a. Kada bolje razmislimo, imali bi dva najbolja studija današnjice kada je taj žanr igara u pitanju. (op.a. da, čuo sam za Starcraft)

I na kraju, akvizicija Volitiona. Koch Media u čijem vlasništvu je Deep Silver bi sa svojim novim studijem mogao pored Risen i Dead Island serijala krenuti u proboj na tržište AAA naslova. U svim franšizama ima još dosta neiskorištenog potencijala, s time da je Saints Row u svojoj trećoj inačici ispao gotovo odličan. Treba još samo napraviti jednu stepenicu više.

I to je uglavnom sve. Detalji oko kupnje Metro, Darksiders i WWE franšiza u trenutku pisanja ovog teksta nisu poznate, no znamo kako su se u cjenkanje uključili EA, Sega, Ubisoft i Warner Bros. O svemu ćemo detaljnije kada se dočepamo onih točnih službenih informacija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti