Baj, baj, financijski stručnjaci? Nova studija tvrdi da je umjetna inteligencija uspješnija u financijskim ulaganjima

GPT-4 nadmašuje ljudske analitičare u financijskim predviđanjima, revolucionirajući financijsku industriju svojom vrhunskom preciznošću i izvedbom strategije trgovanja, tvrde autori nove američke studije.

Branimir Vorša | 29.05.2024. / 14:00

Umjetna inteligencija u financijama, ilustracija
Umjetna inteligencija u financijama, ilustracija (Foto: Getty Images)

Nova studija američkih znanstvenika naglašava superiornost OpenAI-eva GPT-4 nad ljudskim financijskim analitičarima. Istraživanje koje je provela Poslovna škola Booth na Sveučilištu Chicago otkriva da je taj veliki jezični AI model izvrstan u analizi financijskih izvješća i predviđanju zarade.

Čak i bez narativa ili informacija specifičnih za industriju, LLM nadmašuje financijske analitičare u svojoj sposobnosti predviđanja promjena zarade, tvrdi navedena studija. Ta je prednost posebno uočljiva kada se analitičari suoče s poteškoćama, dodaju autori istraživanja.

Koristeći upute takozvanog "lanca misli", GPT-4 je vođen za prepoznavanje trendova u financijskim podacima i izračunavanje različitih financijskih omjera. Zatim je koristio tu analizu za predviđanje budućih zarada.

Andrius Biceika “AI će promijeniti način na koji se brinemo o svojim financijama, preuzet će kontrolu”

Kada koristimo lanac misli kako bismo oponašali ljudsko razmišljanje, otkrivamo da GPT postiže točnost od 60 posto, što je nevjerojatno više od one koju su postigli analitičari, navodi se u studiji. Nasuprot tome, ljudski analitičari postigli su točnost predviđanja u niskom rasponu od 50 posto.

Autori studije sugeriraju da sposobnost GPT-4 da razazna financijske obrasce i poslovne koncepte, čak i s nepotpunim podacima, taj AI model pozicionira kao vrijedan alat za donošenje financijskih odluka.

Dodatno, primjenom GPT-4 uvida u strategije trgovanja dali su bolje rezultate, nadmašujući performanse burze. Smatramo da dugo-kratka strategija temeljena na GPT prognozama nadmašuje tržište i stvara značajne alfa i Sharpeove omjere, zaključuju autori studije.

Ipak, iako se u studiji to ne spominje, umjetna inteligencija ima tendenciju haluciniranja podataka, što je kompleksan problem kojeg bi svatko tko koristi AI alate trebao imati na umu, pogotovo oni koji svoj novac misle povjeriti prognozama umjetne inteligencije.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti