Barkod u trgovinama odlazi u prošlost, evo što će ga zamijeniti i kako će to izgledati

Iskustvo kupovine u trgovinama mješovite robe uskoro bi se trebalo znatno promijeniti jer barkodovi s proizvoda odlaze u prošlost.

Branimir Vorša | 10.05.2023. / 14:48

Skeniranje barkoda
Skeniranje barkoda (Foto: Getty Images)

Barkod postoji već 75 godina i svima je poznat jer je to stvar koju se na blagajnama trgovina skenira kako bi se očitala cijena proizvoda. Ukratko, jednom kad je doista zaživio, kupovina u trgovinama se promijenila, a sad slijedi i nova promjena. Točnije, barkod odlazi u prošlost, a zamijenit će ga QR kod.

Slika nije dostupna Dio restorana i kafića pronašao je rješenje za nedostatak radne snage i povećanje profita

Mnogi isto tako sad već znaju za QR kod, koji je također poznat i kao 2D kod. Aplikacije koje su čitači QR kodova već se neko vrijeme mogu koristiti i na mobitelima, a očitavanjem QR koda mobitelom, korisnici otkrivaju informacije ili otvaraju poveznice na internetske stranice.

Bitno je naglasiti da se u QR kodove može pohraniti više informacija nego u barkod. Kupcima u trgovinama, s druge strane, QR kod može otkriti puno više informacija o proizvodu, što iskustvo kupovine čini interaktivnijim i informativnijim.

Slika nije dostupna Sigurnosni stručnjaci upozoravaju na opasnost koju skrivaju QR kodovi

Isto tako, informacije pohranjene u QR kodu mogu se prikazivati i na više jezika, odnosno prilagođavaju se jeziku postavljenom na pametnom telefonu korisnika.

Uz sve navedeno, u Njemačkoj kupci već mogu u nekim trgovinama provjeravati proizvode putem QR kodova na njima, a jedna od takvih trgovina je i lanac Aldi.

Izvor: Fenix Magazin

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti