Bebe i djecu ne smije odgajati umjetna inteligencija!

Mattel ipak neće plasirati na tržište gadget koji je trebao pomoći roditeljima pri smirivanju beba, pričati im uspavanke, učiti jezike i slično

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.10.2017. / 12:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google je ovog tjedna predstavio nekoliko novih proizvoda – osim novih modela Pixelova telefona i pametnog zvučnika, ova je kompanija predstavila i zanimljivu kameru malih dimenzija Clips. Ovaj je uređaj posebno zanimljiv po tome što za fotografiranje i snimanje videozapisa nije potrebno stisnuti posebnu tipku, već će umjetna inteligencija i strojno učenje sami odlučiti koje su osobe i događanja ljudima zanimljivi te će ih automatski snimati, bez ikakve akcije vlasnika kamere.

Ben Popper s poznatog portala The Verge za ovu je kameru napisao kako je "invazivna i jeziva" s obzirom na to da sama kamera odlučuje što će snimati, no smatra kako je za roditelje poput njega to savršen uređaj jer više ne mora stalno vaditi mobilni telefon kako bi snimio igru svoje djece (što često znači i kraj igranja za mališane koji se odmah okrenu telefonu kao zanimljivijoj zabavi), već će to za njega raditi umjetna inteligencija, a sve što on treba napraviti jest staviti kameru na mjesto s kojeg može pratiti i snimati djecu.

Još jedan gadget koji je baziran na umjetnoj inteligenciji, a koji je namijenjen (novim) roditeljima početkom godine predstavila je kompanija Mattel – uređaj Aristotel razvijen je kako bi pomogao mladim roditeljima te je trebao uspavljivati bebe, pjevati uspavanke, pomagati u učenju jezika i lijepom ponašanju, a sastoji se od pametnog zvučnika i kamere putem čijeg bi glasovnog asistenta roditelji mogli potražiti pomoć na internetu ili naručiti nove pelene.

No, odmah nakon predstavljanja Aristotela neke su organizacije poput Kampanje za djetinjstvo bez reklama kritizirali ovaj uređaj jer smatraju kako bi u nekim slučajevima mogao zamijeniti brigu i njegu članova obitelji s lažnim dadiljanjem, dok je opcija konverzacije s robotom prvenstveno napravljena kako bi se prodavali proizvodi i stvarala lojalnost prema brandovima. U pismu u kojem su kritizirali Aristotela, iz ove su organizacije napisali kako mala djeca ne smiju biti pokusni kunići za eksperimente povezane s umjetnom inteligencijom i kako AI ne smije odgajati našu djecu, a za Aristotela kažu da nije dadilja, već uljez.

Ono do čega bi mogao dovesti Aristotel jest ideja da bi za neke roditelje ovaj komad tehnologije mogao preuzeti na sebe brigu smirivanja beba svaki put kad zaplaču, odnosno konverzacije s njima kada se žele igrati, nešto novo naučiti i slično. Nakon brojnih kritika novi izvršni tehnološki direktor Mattela Sven Gerjets ovog je tjedna rekao kako se, nakon proučavanja Aristotela ne slaže s novom tehnološkom strategijom Mattela te je odlučio kako ipak neće plasirati ovaj kontroverzni uređaj na tržište.

Ipak, s obzirom na to koliko velike kompanije ulažu u umjetnu inteligenciju te s obzirom na brojne najave koliko će AI postati veliki dio naših života, čini se kako bi u (daljoj) budućnosti brojne obitelji mogle imati robotske dadilje s visokim stupnjem umjetne inteligencije koje će pomagati s bebama i u odgoju djece, koliko god nam to danas strašno i jezivo zvučalo.

Izvor: The Guardian

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti