FBI izdao važno upozorenje: Igračke koje su povezane na internet mogu biti vrlo opasne

Hakeri mogu "oteti" igračku i pretvoriti ju u pravog malog špijuna.

Martina Čizmić | 23.07.2017. / 14:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nove igračke sve češće imaju mogućnost povezivanja na internet. Bilo da se radi o skidanju novih igrica za tu igračku, ažuriranju softvera koji se koristi ili za komunikaciju i igru s drugim vlasnicima.

No, američki FBI izdao je upozorenje kojim upozorava roditelje da takve, naizgled bezopasne igračke, zapravo mogu ugrožavati privatnost djeteta, ali i cijele obitelji.

Radi se o igračkama koje su opremljene mikrofonima, kamerama, GPS lokatorima, memorijom za pohranu podataka i senzorima za prepoznavanje glasa.

Hakeri mogu "oteti" igračku i pretvoriti ju u pravog malog špijuna koji će iz nevinog razgovora dvoje djece otkriti gdje djeca žive, idu u školu i čime se bave.

Kako bi zaštitili svoju djecu i njihovu privatnost, iz FBI-a savjetuju da se roditelji dobro informiraju o igračkama koje kupuju djeci i eventualnim sigurnosnim propustima u njihovim softverima.

Također, trebalo bi ograničiti spajanje igračaka na mreže za koje ste sigurni da su zaštićene od upada, ali i uključiti enkripciju prilikom slanja i primanja podataka.

Pažljivo proučiti svu papirologiju koja dolazi uz igračku. Što se točno događa s podacima koje igračka pohranjuje? Što se događa u slučaju bilo kakvih sigurnosnih propusta od strane tvrtke? Tko ima pristup podacima? Možete li koga u tvrtki kontaktirati ako imate dodana pitanja?

Djecu bi trebala biti pod roditeljskim nadzorom dok se igraju s igračkom i nipošto ih ne bi trebalo ostavljati uključenima kad nisu u upotrebi.

Ako je za njeno korištenje potrebno osmisliti korisničko ime i lozinku, ta lozinka treba bit dovoljno snažna kako ju hakeri ne bi mogli "pogoditi".

I na kraju, važno je razgovarati s djecom o potencijalnim opasnostima koje vrebaju na internetu, a onda i prilikom korištenja igračaka koje su povezane s internetom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti