Bedekovčanska pametna učionica i vukovarski detektor potresa osvojili Generaciju Next

Od istaknutih 18 radova izrađenih u prošlom ciklusu donacijskog programa, predstavljenih u prostorijama Hrvatskog Telekoma, stručno Povjerenstvo odabralo je najbolja dva.

Martina Čizmić | 03.06.2019. / 15:00

Pobjednici natječaja Generacija Next (Foto: Hrvatski telekom)

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih proglasili su pobjednike prošlogodišnjeg donacijskog natječaja Generacija Next i najavili novo izdanje natječaja koji se od ove godine provodi pod novim imenom - Generacija NOW. Donacijskim programom osigurat će se oprema, edukacija mentora i aktivnosti za učenike, a razvit će se STEM kurikulum za izvannastavne aktivnosti koji će biti dostupan svim školama i obrazovnim ustanovama koje žele raditi s djecom na najmodernijim tehnologijama, a pod pokroviteljstvom je i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Četvrtu godinu zaredom pozivaju se timovi iz obrazovnih ustanova i neprofitnih organizacija da se prijave na natječaj vrijedan 900.000 kuna.

Od istaknutih 18 radova izrađenih u prošlom ciklusu donacijskog programa, danas predstavljenih u prostorijama Hrvatskog Telekoma, stručno Povjerenstvo odabralo je najbolja dva. U osnovnoškolskoj kategoriji, najbolji projekt izradio je tim iz Osnovne škole Bedekovčina, a radi se o projektu Bežična učionica - Analiza utjecaja računalne oprema na kvalitetu zraka u IT učionici. Što se srednjoškolaca tiče, titulu najboljeg rada odnio je vukovarski tim gimnazijalaca. Vukovarci su nedavno sa svojim projektom pametnog grada proglašeni najboljima na prestižnom Arduinovom svjetskom natjecanju, a danas su oduševili projektom detektora potresa u realnom vremenu.

Ove godine je Hrvatski Telekom u svojim prostorima organizirao i prvi „Dan otvorenih vrata“. Radi se o cjelodnevnom događanju gdje zainteresirana javnost, učitelji, učenici i roditelji mogu saznati više o donacijskom programu te se iz prve ruke upoznati s najboljim projektima posljednjeg natječaja.

Od pokretanja projekta 2004. godine, donacijskim je natječajem s više od 10 milijuna kuna podržano ostvarivanje oko 300 projekata koji su pozitivno doprinijeli različitim segmentima društva. U posljednje tri godine, a u suradnji s partnerom IRIM-om, STEM znanja su prenesena najnovijim metodama i uz pomoć najnovijih tehnologija na više od 2 tisuće učenika diljem Hrvatske.

Predstavljanje radova učenika (Foto: Hrvatski telekom)

Hrvatski Telekom je među prvim kompanijama koja je prepoznala važnost sustavnog i sveobuhvatnog poticanja STEM edukacije u hrvatskim školama te koja, uz partnersku podršku IRIM- a, razvija STEM kurikulum za izvannastavne aktivnosti po dobnim skupinama. Upravo će taj kurikulum pomoći uvođenju izvannastavnih STEM aktivnosti u formalno obrazovanje i moći će ga preuzeti bilo koja škola i obrazovna ustanova kako bi djeci osigurala znanje za poslove budućnosti.

Približavanje STEM znanja svima nužno je kako bi naučili pravilno koristiti tehnologiju u pronalaženju rješenja. Upravo zato, već četvrtu godinu zaredom potpuno mijenjamo pristup učenju u školama. Ponosni smo što mladi već danas imaju priliku u školskim klupama provesti svoje ideje u proizvod koristeći najnovije tehnologije, komentirao je član Uprave Hrvatskog Telekoma Boris Drilo.

Ove godine natječaj ima novo ime – Generacija NOW kojim se želi istaknuti da se tehnološke promjene događaju sada i da već ova generacija koristeći moderne tehnologije mijenja svijet oko nas. Osim toga, od ove godine su dostupne tri različite kategorije: prva su niži razredi osnovnih škola (1.-4.), druga viši razredi osnovnih škola (5.-8.) i treća srednje škole. A okupljeno je i novo stručno povjerenstvo koje čine: Boris Drilo i Nina Išek Međugorac iz Hrvatskog Telekoma, Paolo Zenzerović iz IRIM-a, Gordan Gledec s FER-a, Davor Šijanović, mentor pobjedničkog tima gimnazijalaca iz Vukovara i Lidija Kralj iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Donacijski natječaj je usmjeren na obrazovne ustanove, primarno škole, ali i udruge, knjižnice i druge entitete koje žele omogućiti mladim ljudima ulazak u STEM područje kroz hands-on pristup. Ustanovama koje uđu u program bit će osigurana oprema, edukacija i aktivnosti za rad s učenicima, po uzoru na naše projekte u IRIM-u, dodao je Paolo Zenzerović iz Instituta za razvoj i inovativnost mladih.

Cilj donacijskog natječaja je povezivati postojeća i nova znanja u području tehnologije pri izradi kreativnih IoT projekata, razvijati kreativnost, inovativnost i razumijevanje modernih tehnologija, stvoriti priliku da učenici realiziraju projekt od koncepta do gotovog modela, da uče jedni od drugih i tako stječu samopouzdanje.

Naša svrha je povezati sve građane s prilikama sadašnjeg trenutka, tako da svi živimo bolje već danas dok gradimo bolje sutra. Veliki smo investitor i podupiratelj STEM obrazovanja tako sada razvijamo prvi STEM kurikulum prilagođen osnovnim i srednjim školama. Sve što radimo na ovom području činimo kako bismo pripremili našu djecu za poslove budućnosti, istaknula je Nina Išek Međugorac, direktorica korporativnih komunikacija Hrvatskog Telekoma.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti