Koliko god opravdano bili u strahu zbog scenarija prema kojem će (pretjerani) razvoj tehnologije označiti početak kraja ljudskog roda, ovakve vijesti nude optimizam i opravdanje silnih ulaganja. 

Biolozi na sveučilištu Tufts razvili su poseban "stroj" koji je imao samo jedan cilj i namjenu - razotkriti i objasniti misteriju kojom se ljudi bave već 120 godina, a do sada nisu uspjeli pronaći rješenje. Radi se, naime, o regeneraciji stanica crva plošnjaka, što je proces koji se stručno naziva planaria. Genetske modifikacije od postojećih stanica stvaraju nove organizme puzavica, odnosno crva. Nevjerojatno zvuči podatak da je računalu trebalo samo tri dana da iz prikupljenih podataka s terena simulira cijeli proces i objasni znanstvenicima kako se sve "vrti".

"Ovo predstavlja naopsežniji i najdetaljniji model regeneracije živih organizama do sada", izjavio je Michael Levin, voditelj projekta i dodao: "Da nije bilo umjetne inteligencije, ne bismo došli do odgovora, to je sasvim sigurno. Ovo je dokaz da umjetna inteligencija može pomoći u svim aspektima znanosti, nevjerojatno je ovo otkriće". Računalo je pomoću kompleksnih algoritama slagalo mozaik, bez ikakvog utjecaja ljudi, analiziralo je cijeli postupak, ponavljalo ga i simuliralo cijeli proces, da bi na kraju stiglo rješenje. Autonomija je izazvala oduševljenje kod svih koji sudjeluju u projektu, ali ne sumnjamo kako će se javiti skeptici koji će tvrditi kako sve ipak treba držati pod strogom kontrolom...

Izvor Techradar

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju