Kolosalno kršenje kibernetičke sigurnosti: Procurili podaci korisnika LinkedIna, platforme X, Dropboxa i drugih kompanija

Novo i nepojmljivo ogromno curenje online podataka predstavlja "majku svih kršenja kibernetičke sigurnosti" te zahtijeva hitnu pozornost.

Branimir Vorša | 24.01.2024. / 08:09

Haker (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Nedavno je otkriveno kolosalno curenje osobnih podataka, a stručnjaci ga već nazivaju majkom svih proboja (Mother of all breaches ili MOAB). To supermasivno kibernetičko curenje podataka, bez premca u veličini, obuhvaća čak 12 terabajta podataka u nevjerojatnih 26 milijardi zapisa. Sami razmjeri tog sigurnosnog proboja zasjenjuju sva prethodna otkrića.

Kompilaciju pažljivo kategoriziranih ukradenih podataka otkrili su stručnjak za kibernetičku sigurnost Bob Dyachenko i tim portala Cybernews, a sigurnosni stručnjaci još nagađaju o vlasniku domene na kojoj se nalaze podaci - to mogu biti zlonamjerni akteri, kriminalci koji trguju podacima itd. 

Hakiranje Hakiran Microsoft: Iz kompanije tvrde da iza napada stoji Rusija

Skup podataka je izuzetno opasan... akteri kibernetičkih prijetnji mogli bi iskoristiti te podatke za širok raspon napada, upozoravaju stručnjaci. ONi predstavljaju znatan rizik za krađu identiteta, sofisticirani phishing, kibernetičke napade i neovlašteni pristup zlonamjernih aktera.

To kolosalno spremište ukradenih podataka, iako vjerojatno sadrži duplikate među svojih 26 milijardi zapisa, proteže se dalje od pukih vjerodajnica. Osjetljivih i vrijednih informacija za zlonamjerne svrhe ima u izobilju, upozoravaju stručnjaci.

Istraživanje je otkrilo Tencent QQ, kinesku aplikaciju za razmjenu poruka, kao izvor najvećeg curenja zapisa, koja se može "pohvaliti" s 1,4 milijarde unosa u otkrivenoj bazi ukradenih podataka.

Ogromna kompilacija također obuhvaća i podatke s Weiba, MySpacea, Twittera, Deezera, Linkedina, AdultFriendFindera, Adobea, Canve, VK, Daily Motiona, Dropboxa, Telegrama i brojnih drugih entiteta. Naime, među tim ukradenim podacima nalaze se i inforamcije vladinih organizacija iz SAD-a, Brazila, Njemačke, Filipina, Turske i drugih zemalja.

Slika nije dostupna U EU-u postignut dogovor o zaštiti digitalnih uređaja od hakerskih napada

Potencijalne posljedice za korisnike su strašne. Sa široko rasprostranjenom ponovnom upotrebom korisničkih imena i lozinki, MOAB otvara vrata za brojne vrste napade. Stručnjaci upozoravaju na efekt valova, gdje kompromitirane vjerodajnice za jednu uslugu omogućuju napadačima da iskoriste druge, osjetljivije račune.

Veličina navedenog proboja nadmašuje prethodne incidente, kao što je COMB iz 2021. godine, s 3,2 milijarde zapisa, što je samo djelić supermasivnog novootkrivenog MOAB-a. Neviđeni opseg i raznolikost izloženih podataka naglašavaju hitnost za snažnim mjerama kibernetičke sigurnosti u sve ranjivijem digitalnom online okruženju.

Ako žlite provjeriti jesu li vaš podaci možda ugroženi, možete to učiniti putem data leak checkera.

Izvor: Cybernews

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti