Umjesto putovnice, za identifikaciju ćemo koristiti biometrijske podatke

Ako se testiranje biometrijske tehnologije na aerodromima pokaže uspješnim, u budućnosti bi tehnologija prepoznavanja lica mogla zamijeniti korištenje klasičnih zrakoplovnih karata, propusnica za boarding i putovnica.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.09.2018. / 10:39

Biometrijska identifikacija (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Prilikom odlaska na aerodrom u budućnosti se više nećete morati brinuti jeste li ponijeli putovnicu jer vam ona za putovanja uopće neće trebati. Klasične papirnate karte već godinama nisu potrebne za letove na koje se jednostavno može prijaviti preko interneta, a nije potrebna ni papirnata karta za ukrcaj jer je dovoljno imati takvu propusnicu na mobilnom telefonu, no ako letite u druge zemlje, putovnica je i dalje obvezna.

Američka kompanija Delta Air Lines uskoro na aerodromu u Atlanti počinje s biometrijskom identifikacijom – na brojnim punktovima postavit će se uređaji za skeniranje i prepoznavanje lica koji će se koristiti umjesto propusnica i putovnica. Takvi uređaji bit će postavljeni kod mjesta za ostavljanje prtljage, sigurnosnih točaka na aerodromima i ispred linija za boarding na terminalu F, a ako se taj test pokaže uspješnim, isti način identifikacije mogao bi se početi primjenjivati i na drugim aerodromima.

Sve što putnici trebaju napraviti tijekom online prijave na zrakoplov jest upisati informacije iz putovnice te, kada dođu na aerodrom, moraju se približiti kioscima za skeniranje lica – kada uređaj prepozna osobu, na ekranu će se pojaviti zelena kvačica kao znak prepoznavanja i putnik može nastaviti prema zrakoplovu, odnosno sljedećem kiosku za skeniranje lica.

"Ako bude radilo u Atlanti, moći će raditi bilo gdje", komentirao je Gil West iz Delte za Bloomberg. On vjeruje da će ova tehnologija smanjiti duge redove za prijave i boarding, prvo u Atlanti, a nakon toga i na drugom američkim i međunarodnim aerodromima. Tako će se, smatra West, ubrzati i pojednostaviti procedure na aerodromima – također, ta je metoda i sigurnija.

Treba napomenuti kako je u početnoj fazi korištenje te tehnologije opcionalno i mogu je koristiti samo osobe koje žele, dok će svi ostali i dalje koristiti klasične putovnice. Usluga biometrijskog prepoznavanja lica bit će dostupna i putnicima nekoliko drugih partnerskih zrakoplovnih kompanija Delte poput Aeromexica, Air Francea i Virgin Atlantic Airwaysa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti