Bez sofisticirane opreme ne bismo ni znali da postoji: U oceanskim dubinama snimljeno stvorenje čiji su pipci dugi i do 8 metara

Postoje dijelovi oceanskih dubina koji su i dalje nepoznati, koji nikad nisu promatrani, koji su neistraženi i kriju misteriozna morska stvorenja, ponekad i jezivog izgleda ili karakteristika. Video jednog takvog stvorenja objavili su australski znanstvenici.

Branimir Vorša | 12.11.2020. / 10:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Velikoperjana lignja (Magnapinna) jedno je od morskih stvorenja koje je najteže pronaći, a još teže i snimiti. No upravo to uspjelo je australskim znanstvenicima, koji su u južnim priobalnim vodama Australije uspjeli snimiti tu neobičnu vrstu lignje.

Riječ je o morskoj životinji s velikim perajama i neobično dugačkim pipcima koji mogu dosegnuti dužinu i do čak osam metara. Velikoperajna lignja uvijek boravi u mračnim dubinama oceana, a dosad je viđena tek desetak puta.

Australski znanstvenici snimili su je na dubinama između 946 i 3258 metara, gdje su je dosad uspjeli vidjeti pet puta. Ta lignja inače boravi u takozvanoj batipelagičnoj zoni koja se u morima i oceanima nalazi između 1000 i 4000 metara dubine.

To znači da je bez visoko specijalizirane opreme na daljinsko upravljanje i djelovanje na tako velikim dubinama, velikoperajnu lignju nemoguće vidjeti, ili otkriti.

Video koji su australski znanstvenici snimili dio je velikog istraživanja navedenih priobalnih australskih voda koje je provedeno u ožujku 2017. godine, no tek je nedavno objavljen u javnosti.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti