Bežični punjači mogli bi puniti i u pokretu

Znanstvenici su uspjeli ostvariti bežični prijenos energije bez gubitka snage.

P.K./M.Č. | 23.06.2017. / 08:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sve više proizvođača različitih prijenosnih uređaja za njihovo punjenje koristi tehnologiju bežičnog punjenja. No, iako za njihovo punjenje ne trebate žicu, ne smijete ih pomicati s podloge za punjenje.

Znanstvenici sa Stanforda pokušali su doskočiti tom problemu koristeći kvantnu mehaniku.

Fan Shanhui i njegov tim razvili su bežični punjač koji radi čak i kada se uređaj nalazi u pokretu, ako je udaljen do metra od od izvora napajanja bez smanjenja prijenosa energije. Kako bi demonstrirali svoj uspjeh, iskoristili su LED žarulju koja je svjetlila istom jačinom bez obzira na udaljenost od punjača.

Tim je za bežično napajanje na daljinu iskoristio postavke iz kvantne mehanike poznate kao prostorno-vremenska simetrija. Zahvaljujući toj simetriji, energija koja izlazi iz pojačala u punjaču kompenzira gubitak energije do kojeg dolazi zbog udaljavanja od punjača. Sustav se automatski podešava čak i kada se izmjeni udaljenost između žarulje i punjača.

"Mislim da je zanimljivo vidjeti primjenu osnovnog koncepta iz fizike na potpuno drugačijem području", kaže Fan za New Scientist.

Daniel Stancil s Državnog sveučilišta Sjeverne Karoline u Raleighu smatra da je to uzbudljiva ideja. "Pametni telefon mogao bi biti napunjen dok ga držite ili se koristite njime, bez potrebe da ga stavite na stanicu za punjenje", ističe Stancil te dodaje kako mu se čini da je novi pristup jednostavniji i mogao bi biti jeftiniji za implementaciju.

Fan i njegovi kolege planiraju poboljšati domet punjača modificiranjem dizajna kako bi se njihov sustav mogao koristiti i za napajanje električnih vozila u pokretu.

To bi moglo uvelike povećati domet električnih vozila i učiniti ih još privlačnijima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti