Biden čini sve da Kineze uspori u razvoju najbržeg svjetskog superračunala koje bi njihovo hipersonično oružje učinilo nepobjedivim

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena poduzima korake kojima želi osujetiti napore Kine u izgradnji najbržeg svjetskog superračunala, koje im je nužno potrebno za razvoj naprednog naoružanja, uključujući nuklearno i hipersonično naoružanje.

Branimir Vorša | 09.04.2021. / 13:48

Vojna parada u Kini (Foto: AFP) - 11 (Foto: Afp)

Sedam kineskih tvrtki i kineskih vladinih laboratorija stavljeno je pod kontrolu izvoza u četvrtak odlukom Bidenove administracije, obzirom na njihovu povezanost s razvojem superračunala u Kini i zbog pitanja američke nacionalne sigurnosti. To znači da više neće moći koristiti tehnologiju koja je nastala u SAD-u bez dozvole američkog ministarstva trgovine.

To su stranke koje se ponašaju suprotno našim nacionalnim interesima, rekao je za Washington Post visoki dužnosnik spomenutog američkog ministarstva.

Ovdje je zapravo riječ o tome da se ne dozvoli da američka roba pridonosi napredovanju kineskih vojnih sposobnosti, dodao je isti izvor.

Tvrtke i laboratoriji koji su uključeni u ovaj embargo su Tianjin Phytium Information Technology, Shanghai High-Performance Integrated Circuit Design Center, Sunway Microelectronics, National Supercomputing Center Jinan, National Supercomputing Center Shenzhen, National Supercomputing Center Wuxi i National Supercomputing Center Zhengzhou.

Superračunalo u najvećem kineskom istraživačkom kompleksu za aerodinamiku, gdje se odvija i istraživanje hipersoničnog naoružanja, koristi mikroprocesore spomenute tvrtke Phytium, piše Washington Post. Ta tvrtka surađuje s američkim tvrtkama za izradu softvera, koje će odsad za to morati dobiti dozvolu ministarstva kako bi nastavile poslovanje s Kinezima, a do te dozvole je poprilično teško doći.

SAD su u globalnoj utrci s Kinom i Rusijom u izradi hipersoničnih raketa, koje su sposobne letjeti najmanje pet puta brže od brzine zvuka i koje su dizajnirane tako da su praktički nezaustavljive. Odlika hipersoničnih raketa jest njihova nevjerojatna brzina leta te okretnost u svrhu izbjegavanja svih postojećih protuzračnih obrambenih sustava.

Tu u priču ulaze superračunala, koja svojim kompleksnim izračunima pomažu u razvoju takvog naoružanja.

Kina želi napraviti prvo egzaskalno računalo, koje će biti sposobno napraviti milijun bilijuna kalkulacija u sekundi, što bi Kinezima dalo ogromnu prednost u utrci za izgradnjom najnaprednijeg hipersoničnog oružja.

Sposobnosti superračunala su vitalne za razvoj mnogih, možda čak i svih, modernih oružja i sustava nacionalne sigurnosti, poput nuklearnog i hipersoničnog naoružanja, naglasila je u priopćenju za medije Gina Raimondo, američka ministrica trgovine.

Američki predsjednik Joe Biden je Kinu stavio na vrh svojih vanjskopolitičkih aktivnosti, a to uključuje i investicije u istraživanje i razvoj kako bi se adekvatno odgovorilo naprecima koje su Kinezi postigli u tehnologiji i infrastrukturi. Biden je u četvrtak i sam tijekom govora poručio da se Kina brže razvija od SAD-a.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti