Forbes je objavio najnoviju ljestvicu 400 najbogatijih ljudi u SAD-u.

Najzanimljivije dvije činjenice koje pokazuje ova ljestvica su povratak na vrh Billa Gatesa i strelovit uspon Marka Zuckerberga.

Bill Gatess možda nije uključen u svakodnevno poslovanje svoje kompanije kao nekada, no to ga nije spriječilo da ponovno postane najbogatiji Amerikanac.

Osnivač Microsofta prema najnovijim Forbesovim procjenama težak je oko 59 milijardi dolara. Bogatstvo mu je u godini dana naraslo za pet milijardi. Gatesa slijedi legendarni „prorok iz Omahe“ Warren Buffet. Bogatstvo prvog čovjeka Berkshire Hathawaya palo je s 45 na 39 milijardi dolara.

Na pobjedničko postolje najbogatijih popeo se i predsjednik Oraclea Larry Ellison, čije se bogatstvo procjenjuje na 33 milijarde dolara.

Možda još zanimljiviji od spomenutih činjenica jest uspon Marka Zuckerberga, osnivača Facebooka, trenutno jedne od najpopularnijih svjetskih kompanija. Zuckerberg u 'igri' nije niti jedno desetljeće, a uspio se probiti na 14. mjesto najbogatijih amerikanaca. Bogatstvo mu se procjenjuje na 17,5 milijardi dolara. Zuckerberg se u samo godinu dana popeo za 21 mjesto na ovoj uglednoj ljestvici.

Tako i osnivači Googlea sada predsjedniku Facebooka gledaju u leđa. Sergey Brin i Larry Page dijele 15. mjesto s bogatstvom od 16,7 milijardi dolara. Iz tehnološkog svijeta od Zuckerberga je bogatiji osnivač i predsjednik Amazona Jeff Bezos, čije se bogatstvo procjenjuje na 19,1 milijardu dolara.

Iako je Apple trenutno vrjedniji više od svih spomenutih kompanija, njegov osnivač Steve Jobs nalazi se 'tek' na 39. mjestu Forbesove ljestvice. Jobs je težak 'svega' sedam milijardi dolara.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju