Bill Gates protiv Tima Cooka: Apple bi trebao surađivati s istražiteljima

Bill Gates smatra kako bi Apple trebao istražiteljima dopustiti pristup telefonu terorista, a jedno istraživanje pokazalo je kako isto razmišlja i više od polovice Amerikanaca

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.02.2016. / 10:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U SAD-u i dalje traju velike rasprave oko odluke Tima Cooka koji je rekao kako istražiteljima i FBI-u neće dopustiti tzv. 'backdoor' ulaz u pametni telefon terorista odgovornih za pokolj u San Bernandinu. Kako smo već ranije pisali, Apple od početka istrage aktivno pomaže istražiteljima, no odbili su sudski zahtjev prema kojem trebaju razviti novu verziju softvera s kojom bi nadogradili telefon koji su koristili teroristi i omogućili istražiteljima pristup podacima na njemu. Cook je više puta napomenuo kako nije u pitanju samo pristup tom telefonu, već bi ovaj softver mogao značiti kraj sigurnosti za sve Appleove uređaje jer šefu ove kompanije nitko ne može garantirati da taj softver i metoda pristupa zaključanom iPhoneu neće pasti u krive ruke, odnosno taj bi softver američka vlada (ali i svi koji ga se dokopaju – hakeri, kriminalci, druge države) mogli iskoristiti za pristup drugim Appleovim telefonima i tabletima.

On je do sada dobio podršku šefova velikog broja vodećih ljudi tehnološke industrije te su iz kompanija poput Googlea, Facebooka i drugih upozorili na važnost zaštite podataka, no s njim se ne slaže jedan od osnivača Microsofta i bivši izvršni direktor ove kompanije Bill Gates. On je u jednom nedavnom intervjuu rekao kako bi, kada su u pitanju istrage vezane uz terorizam, tehnološke kompanije trebale u potpunosti surađivati s istražiteljima tako da bi i Apple trebao napraviti ono što se od njih traži i dopustiti pristup podacima na telefonu terorista. Također, on se ne slaže s Cookom da bi omogućavanje pristupa podacima na navedenom iPhoneu 5C označilo kraj sigurnosti Appleovih telefon jer se ovdje radi samo o jednom telefonu i o jednom specifičnom slučaju. Čini se kako ovakvo razmišljanje podupire i više od polovice Amerikanaca – prema istraživanju Pew Researcha, 51 posto Amerikanaca smatra kako bi Apple trebao otključati ovaj telefon, dok njih 38 posto podržava Cookovu odluku.

Zanimljivo je kako čak 47 posto vlasnika iPhonea također smatra kako bi Apple trebao poštovati sudsku odluku, dok njih 43 posto podržava trenutnu Appleovu odluku. Pitanje je može li se ovaj slučaj odraziti i na Appleovo poslovanje i prodaju u budućnosti jer je Donald Trump već pozvao Amerikance na bojkot njihovih proizvoda (sve dok istražiteljima ne dopuste pristup ovom telefonu), a neki su korisnici na društvenim mrežama najavili kako više neće kupovati proizvode s logom jabuke.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti