Microsoftov suosnivač Bill Gates zaista je imao plodnu karijeru koja mu je osigurala i titulu jednog od najbogatijih ljudi na svijetu. No iako je njegova tvrtka još uvijek u vrhu svjetske softverske industrije, Gates žali za propuštenim prilikama.

Tako je nedavno izjavio kako osobno smatra da mu je "najveća pogreška" što nije napravio mobilni operativni sustav koji bi bio konkurent mobilnom iOS-u.

U svijetu softvera, radi se o veoma specifičnoj plaformi... To je tržište na kojem će najbolji i najviše profitirati. Zato mogu reći da je najveća pogreška, bilo kakav potez koji sam napravio, a koji je rezultirao time da Microsoft propusti priliku da bude ono što Android jest. To jest, standardna platforma za mobilne telefone, a da nije iz Applea, rekao je Gates.

Podsjetimo, Microsoft je pokušao konkurirati Appleu i Googleu svojim operativnim sustavom Windows phone, ali on nikad nije uspio osvojiti značajniji dio tržišta.

Iako je Microsoft pobijedio Apple u utrci izrade operativnog sustava za računala, Android je i dalje mnogo popularniji od Windowsa. Tako je Google nedavno objavio kako Android ima više od dvije milijarde aktivnih korisnika, što je značajno više od 1,5 milijardi korisnika Windowsa.

Postoji prostor za samo jedan operativni sustav koji ne dolazi iz Applea. I koliko to vrijedi? Četiristo milijardi dolara koje bi umjesto u kompaniji G završile u kompaniji M, rekao je Gates.

Iako je zadovoljan svojim bogatstvom i Microsoftovim uspjehom, Gatesa i dalje boli propust u stvaranju mobilnog operativnog sustava.

Nevjerojatno mi je da smo napravili tu pogrešku, jednu od najvećih u povijesti... Ali mi smo i dalje vodeća kompanija. Da smo uspjeli i u tome (stvaranju mobilnog operativnog sustava, op.a.), bili bismo uvjerljivo najbolji, rekao je na kraju Gates.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju