Bio je zvijezda korporativne Kine pa napravio suludu grešku: Na neko je vrijeme nestao, a sada je napokon poznato gdje je i što radi Jack Ma

Jack Ma je, kako je rekao predsjednik Alibabe, “živ, zdrav i sretan”.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.06.2023. / 13:21

Jack Ma (Foto: Afp)

Osnivač Alibabe Jack Ma prošao je uistinu nevjerojatan put od trnja do zvijezda te je sve do nedavno za mnoge on predstavljao, kako su tada mediji govorili, najsjajniju zvijezdu korporativne Kine. A onda, nakon što je najavio povlačenje u mirovinu, što je proslavio na prilično specifičan način te prije nego je njegova kompanija trebala izaći na burzu, napravio je veliku i suludu grešku.

Slika nije dostupna Gdje je nestao Jack Ma? Kineski multimilijarder kritizirao je vlast u listopadu i od tada se više nije pojavio u javnosti

Naime, usudio se kritizirati kinesku vlast, banke i regulatore. Dva dana prije inicijalne javne ponude dionica na čijim je krilima Ma trebao postati bogatiji za 27 milijardi dolara, kineski su regulatori blokirali izlazak na burzu. Što se konkretno događalo s Maom nakon toga nije poznato, no on je na neko vrijeme - nestao. Nije se pojavljivao u javnosti, a utihnuo je i na društvenim mrežama te možemo samo nagađati što se događalo, odnosno je li ga netko iz vrha kineske vlasti pozvao na red.

Nakon nekog vremena, Ma se ipak pojavio u javnosti, no od kritika upućenih prema vlasti, o njemu i tome što radi i gdje se nalazi ne zna se previše.

Odnosno nije se znalo do ovog tjedna kada je na jednoj konferenciji na pitanje o Jacku odgovorio predsjednik Alibabe Michael Evans: Kao prvo, Jack je živ. On je dobro, sretan je. Kreativan je. Razmišlja. Evans je rekao kako Ma provodi “više vremena u Kini” te da predaje na fakultetu u Tokiju.

Jack Ma Nakon brojnih spekulacija o nestanku, osnivač Alibabe ponovno se pojavio u javnosti

Zanimljivo je kako je Evans kao prvu stvar vezanu uz osnivača Alibabe rekao da je živ jer su se, nakon njegova nestanka, odnosno nakon što je nestao iz javnosti, na mreži pojavile različite glasine o tome što se dogodilo s njim. Što se tiče njegove uloge u Alibabi, Evan kaže kako je to i dalje njegova kompanija i da se za nju danas brine kao i u vrijeme kada ju je osnovao. Očekujem da će se to nastaviti dok god su tu Alibaba i Jack Ma, komentirao je predsjednik kineske kompanije.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti