Nije znao u što se upušta: Nakon što je kritizirao kineske banke i regulatore, Jack Ma dobio je šamar težak milijarde dolara

Nakon što se obrušio na banke i regulatorna tijela, regulatorna tijela zaustavila su izlazak na burzu njegove kompanije. Analitičari kažu da je nakon IPO-a trebao postati bogatiji za 27 milijardi dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.11.2020. / 13:00

Jack Ma (Foto: AFP)

Više smo puta do sada pisali o Jacku Ma, internetskom pioniru iz Kine koji je jedno vrijeme radio kao učitelj, a početak njegovog nevjerojatnog uspjeha i izgradnje e-trgovinskog carstva počeo je s Alibabom i nastavio je s fintech kompanijom Ant. Za mnoge on je “najsjajnija zvijezda korporativne Kine” na čiji su uspjeh Kinezi naročito ponosni te je sljedeći veliki korak u njegovom širenju svog carstva trebao biti izlazak na burzu Ant Groupa, čiji je najpoznatiji proizvod najveća kineska digitalna platforma za plaćanje Alipay.

Riječ je o iznimno očekivanoj inicijalnoj ponudi dionica te je Ant na burzama u Šangaju i Hong Kongu trebao prikupiti čak 37 milijardi dolara, što je trebala biti najveća prodaja dionica u povijesti tijekom izlaska na burzu, komentirali su na CNN-u. Također, nakon IPO-a Jackovo je bogatstvo trebalo je porasti za čak 27 milijardi dolara. Kažemo, trebalo je, ali nije i još neko vrijeme sigurno neće.

Kap koja je prelila čašu

Jack Ma Šef Alibabe za mirovinu se pripremao godinama, a želja mu je da tvrtka doživi 100. godišnjicu

Razlog je što su kineska regulatorna tijela samo dva dana prije izlaska na burzu stopirala IPO te na početku pravi razlog zaustavljanja izlistavanja dionica na burzama nije bio potpuno jasan. Naknadno su kineska regulatorna tijela i predstavnici centralne banke kao razlog odgode naveli zaštitu financijskih interesa potrošača i investitora, uz naglasak kako je odluka donesena u skladu sa zakonima i pravilima. Naime, regulatori su donijeli neka nova pravila koja će imati značajan (negativan) utjecaj na poslovanje i profitne modele Anta zbog čega je, u skladu s novim regulatornim okruženjem, odgoda izlaska na burzu “odgovoran potez za investitore i burzu”.

No postavlja se pitanje zašto su se na to odlučili samo 2 dana prije izlaska na burzu te tvrtke. Odgovor se, kako su novinarima Reutersa potvrdili iz više izvora, krije u nedavnom govoru Jacka Ma u kojem je kritizirao kineske banke i financijska regulatorna tijela najmnogoljudnije zemlje na svijetu i to je bila kap koja je prelila čašu.

Kineski regulatori i prije su imali na oku Ant koji, djelujući prvenstveno kao tehnološka platforma, nije bio pod tolikom regulativom kao i klasične banke. Pod posebnom prismotrom bio je njihov biznis izdavanja potrošačkih kredita koji je bio iznimno rizičan, no sve do sada regulatori se ipak nisu previše miješali u Maov biznis, dijelom i zbog veza i utjecaja koje je Ma uživao u političkim krugovima.

Jack Ma Slika govori više od riječi: Jack Ma napušta Alibabu

U oštrom govoru pred auditorijem koji je uključivao članove financijskih regulatornih tijela i političare, kritizirao regulatore optužujući ih da guše inovacije i kako ih treba reformirati s ciljem poticanja rasta, dok je za banke rekao da imaju “mentalitet zalagaonice”. Taj je govor bio okidač za brzu akciju koja radikalnog ishoda - dva dana prije IPO-a, stopiran je povijesni izlazak na burzu te je trenutačno nejasno kako će se situacija odvijati u budućnosti. Ono što je jasno jest da tada vrijednost dionica i kompanije sigurno neće biti tako visoka kakva je trebala biti da su dionice ovaj tjedan izlistane na burzi.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti