Jack Ma za mirovinu se pripremao 10 godina, a želi da Alibaba potraje najmanje 102 godine

Jack Ma još je 2009. znao kada će otići u mirovinu i cijelo proteklo desetljeće pripremao je strategiju koja bi trebala osigurati dugovječnost kompanije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.10.2019. / 13:25

Jack Ma (Foto: AFP)

Uz veliki party, pjesmu, gitaru i pokoju suzu, Jack Ma krajem rujna zaključio je svoju karijeru vodećeg čovjeka kompanije koju je osnovao, Alibabe. Mirovinu je najavio još prije godinu dana, a na ovotjednom gostovanju na Forbesovoj konferenciji u Singapuru otkrio je neke od nepoznatih detalja vezanih za njegovo umirovljenje, kao i dugoročne planove za Alibabu.

Jack Ma Slika govori više od riječi: Jack Ma napušta Alibabu

O mirovini je prvi put počeo razmišljati još prije 15 godina, kada mu je jedan investitor rekao da "nije kvalificiran za izvršnog direktora", dok je s prvim pripremama počeo 2009. godine, dakle prije jednog desetljeća kada je Alibaba navršila 10 godina. Već tada znao je i točan datum kada će dignuti sidro iz kompanije koju je osnovao te da će to biti na dvadesetu godišnjicu osnutka Alibabe.

Iako je Jack Ma otpočetka bio, a i još uvijek je zaštitno i najprepoznatljivije lice kompanije, prije 10 godina počeo je s pripremama za dugoročni cilj koji ima za Alibabu – "preživljavanje najmanje 102 godine". Kako je kompanija osnovana 1999., to bi značilo da će se njezin životni vijek protegnuti na (najmanje) tri stoljeća. Da bi se to ostvarilo, kompanija se nije smjela osloniti samo na jednu osobu i na karizmu, tj. znanje i liderstvo njezina osnivača, već je potreban "sustav koji cijeni i promiče nove načine razmišljanja i rada".

Alibabi nije, dakle, trebao još jedan lider poput Jacka: "Nikada ne biste trebali imati kopiju Jacka Maa. Jedan Jack Ma previše je za kompaniju", rekao je tijekom konferencije. Umjesto tog jednog lidera tijekom prošlog desetljeća u Alibabi je nastao sustav s jakim vodstvom koji može stvarati, proizvoditi, istraživati i educirati nove lidere. Razvoj takvog sustava obuhvaćao je, među inim, proučavanje Deklaracije neovisnosti SAD-a, sustav britanskog parlamenta i politički sustav rimske republike, godine rasprava, razmišljanja i "borbe" za viziju, misiju i vrijednosti kompanije.

Jack Ma "Ja se brinem za Europu": Internetski poduzetnik otkrio tajne uspjeha kineskih kompanija

U tome su, vjeruje Ma, uspjeli, a u nove poslovne pobjede kompaniju će voditi njegov nasljednik i novi CEO Daniel Zhang koji će nastaviti s razvijanjem takve liderske kulture.

Izvor: CNBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti