Slika govori više od riječi: Jack Ma napušta Alibabu

U svom stilu, uz pjesmu i zabavu, Jack Ma oprostio se od Alibabe i s 55 godina otišao u zasluženu mirovinu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.09.2019. / 15:38

Jack Ma (Foto: AFP)

Kako je to i najavio prije godinu dana, Jack Ma je na svoj 55. rođendan napustio Alibabu, kompaniju koju je osnovao prije 20 godina i zahvaljujući kojoj je postao najbogatiji Kinez težak skoro 40 milijardi dolara. Alibaba je danas jedna od najvećih i globalno poznatih tehnoloških kompanija čija vrijednost iznosi oko 480 milijardi dolara.

Jack Ma Najbogatiji Kinez zaposlenicima objasnio tajnu dugoročnog zdravlja i sreće: Seks! Šest puta u šest dana!

Slika nije dostupna Ako ne želite raditi 12 sati dnevno, 6 dana tjedno, nemojte se ni prijavljivati na posao

Njegova životna priča, pogotovo dio prije uspona Alibabe prilično je zanimljiva i čini se kao odlična podloga za neki film, a svakako svima može koristiti kao motivirajuća priča o upornosti i uspjehu. Naime, Ma je tri puta pao na prijemnom ispitu za fakultet, dobivao je brojne odbijenice kada se prijavljivao na poslove, uključujući i iz policije za koju "nije bio dovoljno dobar". Jedno vrijeme radio je kao profesor na sveučilištu i često zna reći kako je, usprkos maloj plaći, za njega to najsretnije razdoblje života.

Jack Ma (Foto: AFP)

Ma je rano prepoznao vrijednost i mogućnosti interneta, a nakon dva neuspjela poduzetnička pokušaja pokrenuo je Alibabu i nakon toga Alipay te se za ostalo može reći da je povijest. Kolege, suradnici i zaposlenici opisuju ga kao karizmatičnog, ali i prilično "šarmantnog lidera" s velikom sposobnošću uvjeravanja ljudi, bilo da je riječ o zaposlenicima, korisnicima usluga ili velikim dioničarima.

Jack Ma (Foto: AFP)

Usprkos brojnim uspjesima koje je ostvario, Ma je kritiziran zbog poslovne kulture 996 koja uključuje rad od 9 ujutro do 9 navečer šest dana tjedno, iako takva "kultura" nije specifična samo za Alibabu, već i za brojne druge kineske kompanije.

Odlaskom Jacka Maa, čelno mjesto Alibabe preuzet će izvršni direktor Daniel Zhang, dok će se Ma putem svoje zaklade posvetiti filantropskom radu i obrazovanju. Također, prilikom najave odlaska rekao je kako je svijet velik, a on je još uvijek mlad te će pokušati nove stvari, iako nije rekao na koje konkretne stvari misli.

Posljednji rođendan kao šef Alibabe proslavio je na velikom stadionu u Hanghzou u svom stilu, sa zabavom i pjesmom (ali i uz pokoju suzu), što možete vidjeti u priloženom videu koji govori više od tisuću riječi.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti