Jack Ma, osnivač grupacije za internetsku trgovinu Alibaba koji u javnosti nije bio viđen već dulje vrijeme, u srijedu se na video konferenciji sastao sa 100 učitelja iz ruralnih područja, javlja Reuters i podsjeća da je ovo prvo pojavljivanje milijardera i tehnološkpg mogula od kraja istopada.

Osnivaču poslovnog carstva izgubio se gotovo svaki trag nakon što je na konferenciji u Šangaju kritizirao kineske državne bankare i kada je globalne financijske zakone koje provodi Kina nazvao “klubom starih ljudi”. U srijedu se Jack Ma pojavio u 50 sekundi dugom video isječku sastanka u povodu nagrade koju dodjeljuje ruralnim učiteljima.

Nakon što se pojavio u javnosti, dionice njegove moćne elektroničke kompanije izlistane na burzi u Hong Kongu, koju nazivaju i “kineskim Amazonom", naglo su skočile.

Obučen u mornarski pulover, Jack Ma u videu direktno govori iz sobe sa sivim mramornim zidovima i prugastim tepihom i obraća se učiteljima u povodu dodjele nagrade "Jack Ma Rural Teachers Award".

Prijašnjih godina bi ih primao na svečanosti u organizaciji svoje zaklade Jack Ma Foundation u obalnom gradu Sanya.

Ne možemo se sastati u Sanyi zbog epidemije. Kada epidemija prođe, moramo pronaći vremena da svi dođete u Sanyu i da se sastanemo u živo, rekao je Jack Ma u svom govoru u kojem nije ništa spomenuo gdje se nalazi protekla tri mjeseca.

Vijest o njegovom pojavljivanju u javnosti dolazi u trenutku kada Alibaba planira prikupiti najmanje pet milijardi američkih dolara od prodaje dionice nominirane u američkom dolaru. Reuters piše da bi od prodaje dionice mogao zaraditi čak osam milijardi dolara koje je će Jack Ma najvjerojatnije iskoristite za opće korporativne izdatke.