Gdje je nestao Jack Ma? Kineski multimilijarder kritizirao je vlast u listopadu i od tada se više nije pojavio u javnosti

Nakon što je kritizirao državu, regulatore i banke, Jack Ma se više nije pojavljivao u javnosti niti se oglasio na društvenim mrežama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.01.2021. / 14:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sve donedavno činilo se kako nema kraja uspjehu Jacka Maa. Kineski multimilijarder i osnivač Alibabe koji se povukao s čelnog mjesta kompanije pripremao se za izlazak na burzu svoje kompanije Ant Group, koja je najpoznatija po digitalnoj platformi za plaćanje Alipay. Izlaskom na burzu analitičari su procjenjivali da će njegovo bogatstvo porasti za dodatnih 27 milijardi dolara, no prije IPO-a Ma je napravio ono što nije smio - kritizirao je vlast.

Jack Ma Nije znao u što se upušta: Nakon što je kritizirao kineske banke i regulatore, Jack Ma dobio je šamar težak milijarde dolara

U govoru o kojem smo već pisali oštro je kritizirao regulatorna tijela najmnogoljudnije zemlje svijeta zbog, kako je rekao, gušenja inovacija. Na tapeti su mu se našle i banke koje imaju “mentalitet zalagaonice” te je rekao kako Kini treba financijski sustav za sljedeću generaciju i mlade ljude.

Nakon što je to rekao, stopiran je IPO Ant Groupa koji se sada nalazi pod povećalom regulatora koji od kompanije traže promjenu poslovne prakse, a ne samo da bogatstvo osnivača Alibabe nije poraslo za 27 milijardi dolara nego je izgubio više od 10 milijardi dolara jer je protiv Alibabe pokrenuta istraga zbog monopola. Kako Ma razmišlja o cijeloj situaciji, odgodi IPO-a i optužbama za monopol, nije poznato jer je od tog govora u kojem je kritizirao državu, regulatore i banke nestao, tj. nije se pojavio u javnosti niti je što objavio na društvenim mrežama.

Jack Ma Šef Alibabe za mirovinu se pripremao godinama, a želja mu je da tvrtka doživi 100. godišnjicu

Glasine o njegovu nestanku počele su kružiti još tijekom studenog kada se nije pojavio u posljednjoj epizodi svojeg talent showa “Africa`s Business Heroes”, a na tom ga je mjestu zamijenila Lucy Peng iz Alibabe. Mediji su tada objavili kako nije stigao na snimanje zbog zgusnutog rasporeda, no njegovo je ime uklonjeno sa stranice te emisije, a nije ga bilo niti u promotivnom videu emitiranom tijekom epizode, što je mnogima bilo čudno.

Prema Bloombergu, nakon pokretanja istrage protiv Alibabe Ma je navodno savjetovan da ostane u Kini, no gdje se trenutačno nalazi i što radi, nije poznato.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti