Biste li dozvolili ChatGPT-u da upravlja vašim pametnim domom?

Prvi primjeri integracije chatbotova potpomognutih umjetnom inteligencijom nisu prošli baš najbolje, no čini već sad postoje tvrtke koje traže načine kako integrirati tehnologiju poput ChatGPT-a u sustave pametnih domova. Pravo pitanje glasi, jesmo li to uopće potrebo?

Branimir Vorša | 25.02.2023. / 10:27

ChatGPT
ChatGPT (Foto: Afp)

Zamislite da je vaš glasovni asistent u pametnom domu, ne samo uvijek točan, nego da može odgovoriti i na nebulozne komentare poput “Imao/imala sam naporan dan. Kako se mogu opustiti?" s inteligentnim odgovorima?

Prema Alexu Capecelatru, suosnivaču sustava kućne automatizacije Josh.ai., to je pravi potencijal glasovnih asistenata koje bi pokretali novi jezični modeli umjetne inteligencije, poput ChatGPT-a.

Prvi pokušaji integracije AI-ja u domove

Josh.ai je već počeo raditi na integraciji prototipa koristeći upravo OpenAI-jev ChatGPT, što je prikazano i u videu dokaza koncepta, koji možete vidjeti u nastavku.

Mogućnost poboljšanja upravljanja pametnim domom korištenjem AI jezičnih modela za analizu prirodnog jezika vrlo je primamljiva, a Capecelatro misli da je to i budućnost.

Pokušavamo shvatiti koliko možemo postići u kontroli vašeg okruženja na prirodniji i intuitivniji način, rekao je za The Verge.

CIlj - izvrsnost u kontroli povezanih uređaja u domu

Danas glasovni asistenti obično zahtijevaju precizan jezik i često brkaju osnovne naredbe pametnog doma sa zahtjevima za informacijama, što rezultira frustrirajućim i ponekad beskorisnim odgovorima. To je bio problem koji je Josh.ai namjeravao riješiti od osnivanja tvrtke 2015. godine. Njihov istoimeni glasovni asistent ima za cilj biti izvrstan u kontroli vaših povezanih uređaja u domu, bez obzira na to kako izrazite svoj zahtjev.

Capecelatro vjeruje da će takvi sustavi transformirati današnje glasovne asistente u nešto puno korisnije.

"Ako ne usvojimo tehnologiju, tvrtke poput moje neće postojati za godinu dana"

Za godinu dana nitko neće biti voljan tolerirati stari način na koji su radili Alexa, Google, Siri, pa čak i Josh. To jednostavno neće biti dovoljno. Ako ne usvojimo tehnologiju tipa ChatGPT, tvrtke poput moje neće postojati za godinu dana. To je ključno za budućnost svakoga tko upravlja procesima u domu glasom, smatra Capecelatro.

Osim što je ChatGPT trenutno vrlo spor (u ranije spomenutom videu je uređen da ga ubrza), postoji vrlo stvaran problem da umjetna inteligencija, iskreno rečeno, generira gluposti. Capecelatro ipak inzistira da neki oblik generativnog AI glasovnog asistenta stiže u pametne domove.

Oprez na prvom mjestu

No, to se neće dogoditi bez dužnog opreza. Niti jedna tvrtka ne želi rasističkog, homofobnog, ubojitog glasovnog asistenta koji izbacuje svoja "mišljenja" u domove ljudi kroz njihov hardver, što je posebna mogućnost s obzirom na primjere generativne umjetne inteligencije koja u biti izbacuje sadržaj bez filtera.

Iznimno smo oprezni. Mogli smo odmah pokrenuti integraciju ChatGPT-a. Mi to ne radimo, jer ne želimo ljudima dati stvarno loše podatke. Ne želimo lagati, kaže Capecelatro.

Tvrtka planira uzeti vremena kako bi smislili na koji način postaviti pravu zaštitu, što će biti bitno za prevođenje te tehnologije u pametnu kuću.

Microsoftovo i Googleovo srljanje

Mislim da su Microsoft i Google malo srljali sa svojim modelima chatbotova za pretraživanje i sada vide posljedice, kaže Capecelatro o nedavnim neuspjelim visokoprofilnim lansiranjima chabotova tih kompanija.

Nije pretjerano pretpostaviti da Google, Apple i Amazon traže načinekako inkorporirati nove jezične modele umjetne inteligencije u svoje glasovne asistente, a entuzijasti pametnih kuća već su otkrili načine za korištenje Siri prečaca za dovođenje ChatGPT-a u njihov pametni dom. Naime, puno je lakše razgovarati s pametnim zvučnikom nego tipkati u web pregledniku.

Privlačna misao, ali...

S druge strane, pravo pitanje glasi želimo li doista takvu vrstu umjetne inteligencije u svojim domovima? Je li naša želja za glasovnim asistentom koji "samo radi" tolika da bismo bili sretni s onim koji bi također mogao pokušati predavati kvantnu fiziku djetetu, primjerice? Ili je pak cilj da pametni dom razumije zahtjev izrečen drustriranim tonom u stilu "Ugasi prokleto svjetlo"? Primjere možemo naavoditi unedogled na ovaj način.

Obećanje inherentno kompetentnog, izrazito intuitivnog glasovnog pomoćnika, besprijekornog batlera u domu, vrlo je privlačno, ali stvari te prirode nikad nisu tako savršene.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti