Biste li platili 9,5 milijuna dolara za boravak u prvom svemirskom hotelu?

Godišnji odmor u svemirskom hotelu s pogledom na Zemlju? Od 2022. to bi, za neke, mogla biti stvarnost.

Martina Čizmić | 09.04.2018. / 14:37

Svemirski hotel (Foto: Orion Span/Profimedia) (Foto: Orion Span/Profimedia)

Želite li među prvima otići na turističko putovanje u svemir i boraviti u prvom svemirskom hotelu, morati ćete imati podeblji novčanik. Naime, američka kompanija Orion Span planira izgraditi hotel koji će letjeti u Zemljinoj orbiti i pružati mogućnost boravka zainteresiranim "svemirskim turistima".

No za boravak u 42 kvadratna metra 12 dana morat ćete izdvojiti nevjerojatnih 9,5 milijuna dolara. A da zainteresiranih ima, pokazuje i informacija prema kojoj tvrtka već zaprima rezervacije po cijeni od 80 tisuća dolara.

Hotel koji je zapravo modularna svemirska postaja zvat će se  Aurora Station te će u njemu istovremeno moći boraviti šest osoba. Dva člana posade koja će se brinuti za "svemirske turiste" i četiri turista. Osim što će se brinuti da turistima bude udobno, članovi posade vodit će istraživanja i eksperimente poput uzgoja voće i povrća te turistima pokazati kako izgleda život na svemirskoj postaji.

Orion Span razvio je tehnologiju koja nam omogućuje da dizajniramo i napravimo svemirsku postaju. Aurora Station biti će lansirana 2021. godine kao prvi luksuzni svemirski hotel, a početkom 2022. ugostit ćemo turiste, astronaute, istraživače i sve ostale zainteresirane, istaknuo je CEO Orion Spana Frank Bunger te dodao: Dizajnirali smo Auroru Station da raste i odgovara na potrebe tržišta. Kad dosegnemo puni kapacitet, jednostavno ćemo lansirati još jednu svemirsku postaju koja će se priključiti na Auroru. Kako interes bude rastao, počet ćemo prodavati svemirske stanove.

Svemirski hotel (Foto: Orion Span/Profimedia) (Foto: Orion Span/Profimedia)

Ideja je "svemirskim turistima" ponuditi iskustvo kakvo imaju astronauti na svemirskim postajama. Zato su u Orion Spanu uvjereni kako će ljudi više vremena provesti gledajući kroz prozor prema Zemlji, nego zahtijevajući uslugu s pet zvjezdica.

Goste bi tijekom polusatnog leta trebale prevoziti letjelice neke od privatnih tvrtki kao što su SpaceX ili Blue Origin.

Uz to što će "svemirski turisti" morati imati dovoljno novca za plaćanje boravka, morat će proći i zdravstveni pregled te tromjesečni trening.

Svemirski hotel (Foto: Orion Span/Profimedia) (Foto: Orion Span/Profimedia)

Za one kojima je 9,5 milijuna dolara ipak malo previše, iz Oorion Spana ističu kako će se cijena smanjivati kako bude rastao interes. No to se neće dogoditi prije sredine 2020-ih. Ako se potrudite, možda i uspijete dotad uštedjeti dovoljno za godišnji odmor u svemiru.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti