Bivša Googleova voditeljica marketinga i "navijačica" te kompanije poziva tehnološke radnike na oprez: "Taj vam posao neće uzvratiti ljubav"

Google je u početku za nju bio vizija neke vrste raja, a danas? Evo što bivša Googleova zaposlenica kaže o toj kompaniji, a ima i savjet za druge tehnološke radnike.

Branimir Vorša | 24.02.2023. / 12:10

Žena ulazi u sjedište Googlea u Londonu
Žena ulazi u sjedište Googlea u Londonu (Foto: Afp)

Bivša zaposlenica i samoproglašena "navijačica" Googlea, Claire Stapleton, rekla je za The New York Times (NYT) da joj se pogled na tu kompaniju pogoršao tijekom 12 godina rada. Njezin pogled na Google se pretvorio od, kako je rekla, neke vrste raja, do potpunog razočaranja u navedenom periodu. Stapleton se u Googleu zaposlila 2007. godine.

Bila sam na neki način poput Googleove navijačice na mnogo načina. Mislila sam da je to stvarno prekrasno mjesto za rad, rekla je Stapleton tijekom podcast intervjua za NYT.

Damir Sabol Jedna od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu preuzima hrvatski Photomath

Osjećaj besmislenosti

Ipak, tijekom godina se razočarala u tehnološkog diva, jer je vidjela kako Google svoje izvođače tretira kao neku vrstu građana drugog reda. Ta bivša voditeljica marketinga u Googleu rekla je za NYT da je počela osjećati besmislenost kada je u pitanju njezin posao i da je počela vidjeti Googleove prepoznatljive uredske pogodnosti kao manipulaciju kulturom.

Teško mi je bilo to provariti kao nekom tko je stvarno bio veliki vjernik i tko je valjda iskreno uživao u toj kulturi. Kultura može biti način kontroliranja normi i kontroliranja radnika. Dati im sve te vrste raskošnih povlastica i slično, to je način da izvučete ono što želite od ljudi, natjerate ih da daju više, rekla je Stapleton.

Googleova kultura "prilično sumorna"

Godine 2018. Stapleton je organizirala prosvjed, napustivši kompaniju zajedno s oko 20.000 Googleovih radnika, kao odgovor na to kako Google postupa s optužbama za seksualno uznemiravanje. U to je vrijeme vjerovala da bi prosvjed bio pozitivan pomak za tvrtku, no ubrzo nakon toga došlo je do restrukturiranja njezine uloge u kompaniji, što je u konačnici dovelo do njezinog odlaska.

Gotovo četiri godine kasnije, Stapleton kaže da vidi Googleovu kulturu kao "prilično sumornu", pogotovo otkako je tvrtka u veljači otpustila oko 12.000 zaposlenika.

Sundar Pichai "Najvažnija stvar koju sada možemo napraviti…": Šef Googlea poslao poruku zaposlenicima

Pogled na masovna otpuštanja

Bila sam šokirana brojem ljudi koji su otpušteni tijekom očinskog ili rodiljnog dopusta, ili koji su bili na invalidskom dopustu, rekla je Stapleton komentirajući otpuštanja u velikim tehnološkim tvrtkama, uključujući i Google. Dodala je da smatra okrutnim to što su ljudima uskraćena sredstva za život.

Stapleton otpuštanja u Googleu vidi kao otimanje moći i suprotno od onoga što su Larry i Sergey namjeravali za tvrtku, misleći pritom na Googleove osnivače Larryja Pagea i Sergeya Brina.

Mislim da ovdje sigurno postoji prilika koju uprava koristi da postavi radnike na njihova mjesta. Dakle, ono što se događa jest da se moć vraća na upravu, kaže Stapleton.

Na kraju preporučuje tehnološkim radnicima da korporacijskoj propagandi pristupe s velikom dozom opreza i upamte da im posao neće uzvratiti ljubav.

Izvor: New Yorrk Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti