Jedna od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu preuzima hrvatski Photomath

Photomath je osnovao Damir Sabol, a do preuzimanja kompanije potrebna su još regulatorna odobrenja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.02.2023. / 14:41

Damir Sabol (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

Službeno je potvrđeno da je Google u procesu preuzimanja hrvatskog startupa Photomath. Kako su iz američke kompanije potvrdili novinarima Reutersa, ugovor o preuzimanju Google i Photomath sklopili su još u svibnju prošle godine, no prije nego što stupi na snagu, prvo je potrebno odobrenje regulatora.

Slika nije dostupna Hrvatska tvrtka razvila je AI platformu koja je brža od Googleove i Appleove, a već imaju planove kako će ju koristiti u budućnosti

Prema podacima Europske komisije, antimonopolno regulatorno tijelo EU-a trebalo bi konačnu odluku o akviziciji donijeti 28. ožujka, što znači da bi za malo više od mjesec dana trebali saznati hoće li Photomath postati dio velikog Googlea, a možda ćemo tada znati i neke financijske detalje, odnosno koliko je teška ta akvizicija.

U slučaju nekakvih nedoumica oko akvizicije, moguće je da regulatori otvore novu istragu koja bi trebala trajati četiri mjeseca, no to ćemo, dakle, saznati tek krajem ožujka. Kako podsjećaju na Reutersu, u hrvatski startup već su investirale kompanije poput Menlo Ventures, LearnCapital, Goodwater Capital, GSV Ventures i Cherubic.

Photomath je pokrenuo jedan od najpoznatijih hrvatskih startup poduzetnika Damir Sabol, a aplikacija omogućuje rješavanje i objašnjavanje matematičkih zadataka korištenjem kamere ili znanstvenog kalkulatora. Aplikacija koristi računalni vid i strojno učenje, a ne nudi samo rješenje zadatka, već i detaljna objašnjenja za svaki korak.

Slika nije dostupna Veliki planovi u Photomathu: Nakon nova 23 milijuna dolara investicija počinje širenje, ali i ulazak na druga STEM područja

Tehnologija Photomatha pomoći će Googleu da poboljša svoju sposobnost u pružanju boljeg iskustva učenja matematike, objasnili su iz Googlea razloge preuzimanja hrvatske kompanije. Na pitanje o samoj akviziciji, za Zimo su iz Googlea odgovorili sljedeće: Možemo potvrditi da smo ušli u dogovor o akviziciji Photomatha u svibnju 2022. o čemu se još moraju očitovati regulatori. Imamo dugoročnu obvezu prema području učenja i edukacije, a ovo daje potencijalnu mogućnost da bolje odgovorimo na potrebe učenika za učenjem. 

Kontaktirali smo Damira Sabola oko akvizicije, no očekivano, on ne smije komentirati ugovor s Googleom. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti