Bivši američki predsjednik: Tehnologija nas je trebala spojiti i ujediniti, ali nas samo udaljava i razjedinjuje

Tehnologija je trebala biti pozitivna, spajati ljude, ojačati njihovo zajedništvo. No, stvarnost je nešto drugačija.

Martina Čizmić | 22.11.2019. / 15:58

Barack Obama 4 (Foto: Alexander Eriksson / Oslo Business Forum)
Barack Obama 4 (Foto: Alexander Eriksson / Oslo Business Forum) (Foto: Alexander Eriksson / Oslo Business Forum)

Napredak tehnologije donio nam je cijeli niz pozitivnih promjena u društvu. No, isto je tako donio i specifične probleme koji negativno djeluju na društvo i potiču na udaljavanje te razjedinjavanje.

Upravo je na to upozorio bivši američki predsjednik Barack Obama.

Rast nejednakosti, kako unutar nacija, tako i među nacijama potaknut je globalizacijom i tehnologijom. Upravo to predstavlja jedan od najvećih rizika za mlade ljude. Nove tehnologije su nam omogućile da dopremo do svakoga. Imamo globalno tržište, ali i sve veću nejednakost, istaknuo je Obama gostujući na Dreamforce konferenciji u San Franciscu.

Obama je tijekom svog boravka u Bijeloj kući imao izuzetno dobre odnose s predstavnicima velikih tehnoloških tvrtki. U svojim je kampanjama za izbor i reizbor koristio internet i društvene medije kako bi dopro do što većeg broja birača i potaknuo ih da izađu na izbore. Čak je i među svojim najbližim suradnicima imao ljude koji su prije toga radili u Silicijskoj dolini.

No, iako je i osobno zagovornik tehnologije i često ju koristi, Obama sve češće upozorava na probleme koji se pojavljuju s korištenjem tehnologije u politici i političkim kampanjama.

Ljudi s pravom ističu polarizaciju u našem političkom životu. S pravom ističu izazove poput klimatskih promjena, brojnih izbjeglica i osjećaju se kako da im stvari bježe izvan kontrole. Ono što sam ja primijetio je taj osjećaj anksioznosti, nesigurnosti kod mnogo ljudi. Dio problema je i u tehnologiji jer se rađa ljutnja koju tehnologija dodatno potpiruje, dodao je Obama.

Društvene mreže poput Facebooka i YouTubea već su nekoliko puta prozivani zbog poticanja na netrpeljivost, rasizam i mržnju. Njihovi algoritmi trebali bi prikazivati ljudima sadržaj koji je sličan onome što korisnici sami odabiru, no to često znači da ih samo još više uvlače u spiralu mržnje, rasizma, polarizacije i slično.

Gledate li Fox News, živite u potpuno drugačijem svijetu nego ako čitate New York Times. Ako informacije dobivate samo s YouTubea ili interneta, odjednom, svijet izgleda potpuno drugačije, upozorava Obama. Separiramo se na način koji je opasan. Vjerovao sam, i još uvijek vjerujem, da internet može biti snažan alat koji bi nam trebao pomoći da napokon prihvatimo jedni druge i budemo jedinstveni, ali stanje je trenutno razočaravajuće.

Izvor: Bloomberg

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti