Bivši potpredsjednik Facebooka oštro kritizira društvene mreže

"Kajem se što sam sudjelovao u tome, društvo nam se uništava..."

Monika Nožić Monika Nožinić | 13.12.2017. / 16:48

Foto: YouTube

Nekadašnji potpredsjednik Facebooka Chamath Palihapitiya rekao je kako osjeća veliku krivnju zbog toga što je pomogao ovoj kompaniji da stvori alat koji uništava društvo.

Na gostovanju na Stanford Graduate School of Business kritizirao je sve društvene mreže.

Kratki dopaminski feedbackovi (srca, lajkovi, palac gore i sl.) koje smo stvorili uništavaju način na koji društvo funkcionira. Uvjereni smo kako su nam životi savršeni jer smo nagrađeni kratkotrajnim signalima poput emotikona i lajkova koje zamjenjujemo za prave vrijednosti i za istinu. No, umjesto toga, sve je zapravo lažna i vrlo fragilna popularnost. Ovo nije samo problem američkog društva, lažnih vijesti ili ruskih reklama. Ovo je globalni problem, upozorio je Chamath.

Objasnio je to na incidentu koji se dogodio u Indiji, kada je lažna poruka o otmicama na WhatsAppu dovela do linča sedam nevinih osoba.

To je stvarnost s kojom se suočavamo. Zamislite kada tu idete do krajnosti, gdje loši glumci mogu manipulirati velikim brojem ljudi kako bi učinili što god žele. To je stvarno loše stanje, kazao je.

Palihapitiya se trudi vrlo rijetko koristiti Facebook, a svojoj djeci ga je u potpunosti zabranio.

On je još jedan u nizu bivših "graditelja" Facebooka koji su dali ovakve izjave. U studenom je Sean Parker izjavio kako su Facebook i druge društvene mreže uspjele iskoristiti ranjivost u ljudskoj psihologiji.

Bivši menadžer proizvoda Antonio Garcia-Martinez rekao je kako Facebook laže o svojim mogućnostima da utječe na individualce na temelju podataka koje prikupljaju o njima te je napisao knjigu "Chaos Monkeys" koja govori o njegovu radu u Facebooku.

Palihapitiya je kritizirao cijeli sustav Silicijske doline rekavši kako investitori ulažu novac u "beskorisne i idiotske kampanje" radije nego da se bore sa stvarnim problemima kao što su klimatske promjene i bolesti. On sada vodi vlastitu tvrtku koja se fokusira na financiranje kompanija u sektorima kao što su obrazovanje i zdravstvo.

Pogledajte videozapis:

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti